Obilježena 13. obljetnica pada Lušca

U SPOMEN na 2. studenoga 1991., kada je nakon višemjesečnih uzastopnih topničkih i pješačkih napada, srpski agresor uspio slomiti otpor hrvatskih branitelja vukovarskog prigradskog naselje Lužac, danas su podno spomenkriža u središtu Lušca položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Tijekom srpske agresije i okupacije Lušca poginulo je, ubijeno i nestalo 59 hrvatskih branitelja i mještana tog prigradskog naselja.

U nazočnosti brojnih mještana Lušca, preživjelih branitelja i članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i mještana Lušca, vijence podno spomen-križa položila su izaslanstva grada Vukovara te stradalničkih i braniteljskih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Molitvu za sve poginule i nestale molio je župnik župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja, fra Ante Perković.

Nasuprot oko 1000 neprijateljskih vojnika potpomognutih tenkovskom i topničkom podrškom, Lužac je u studenome 1991., po riječima posljednjeg zapovjednika obrane toga naselja Ilije Martića, branilo 60-ak vukovarskih branitelja među kojima su bili i dragovoljci iz Đakova.

Padom Lušca neprijateljske postrojbe izbile su na cestu Vukovar - Borovo naselje te su razdvojile hrvatske branitelje koji su branili Vukovar i Borovo naselje onemogućivši njihovu dosadašnju međusobnu komunikaciju.

Pad Lušca označio je i početak sloma obrane grada Vukovara. Potpuni slom vukovarski branitelji doživjeli su 18. studenoga 1991., a u spomen na njihovu žrtvu taj se datum svake godine obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara