Obilježena 63. obljetnica ustaškog pokolja u Lasinjskom Prkosu

U ORGANIZACIJI Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije i Mjesnog odbora Lasinjskog Prkosa dvjestotinjak antifašista okupilo se danas na komemorativnom skupu u spomen na 63. obljetnicu masovnog ustaškog pokolja.

Okupljeni su položili vijenace i zapalili svijeća na spomen-kosturnicu u Prkosu u kojoj su položena tijela 478 stanovnika Prkosa i oko tisuću tijela stanovnika obližnjeg Dugog Sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umirovljeni general NOB-a Vinko Šunjara, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, u prigodni je govoru rekao da su Prkošani, uglavnom žene, djeca i starci, stradali na današnji dan 1941. u ustaškoj ofenzivi te da taj i drugi ustaški pokolji pokazuju da je tzv. NDH, kao okupatorsko-kvislinška tvorevina, nastala na zločinu. Upravo je velika većina antifašistički određenih Hrvata oprala s hrvatskog naroda ljagu ustaškog režima, rekao je Šunjara.

Ustvrdio je da je upravo "parola bratstvo i jedinstvo dovela na naše prostore pedesetgodišnji mir" te izrazio žaljenje što "aveti neofašističkih pokreta ustaštva i četništva ne izvlače pouke iz prošlosti", nego se "kite fašizmom i slikama ratnih zločinaca, poput Ante Pavelića i Draže Mihailovića".

Pozvao je sve demokratski i antifašistički opredijeljene ljude, političke stranke i udruge da se suprotstave tim mračnim snagama prošlosti da "ne bismo svi ponovno plaćali cijenu slobode i ravnopravnosti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara