OBILJEŽENA 65. OBLJETNICA NAPADA NACISTIČKE NJEMAČKE NA POLJSKU I POČETKA DRUGOG SVJETSKOG RATA

Šezdeset i pet godina nakon 1. rujna 1939., kada je napadom nacističke Njemačke na Poljsku započeo Drugi svjetski rat, u srijedu su u Berlinu i nekim poljskim gradovima održane svečanosti odavanja počasti žrtvama tog strašnog sukoba.

U Berlinu je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer položio vijenac na "Neue Wache", spomenik podignut u znak sjećanja na žrtve fašizma. Uz Fischera, počast žrtvama dali su poljski veleposlanik u Njemačkoj Andrzej Byrt, predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD) Franz Muenteferig, te predstavnici veleposlanstava Francuske, Rusije, Austrije, Litve, Češke, Bjelorusije i Ukrajine.

Tijekom dana u Berlinu se održavaju i druge manifestacije u znak obilježavanja napada koji je označio početak Drugog svjetskog rata.

Poljaci su u srijedu također odali počast žrtvama nacističkog napada 1. rujna 1939. u više gradova.

Prije zore prva je svečanost obilježavanja održana u Gdanjsku gdje su nacističke snage ispalile prve hice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Povodom 65. obljetnice agresije Hitlerove Njemačke na Poljsku na početku Drugog svjetskog rata odajem počast žrtvama koncentracijskih logora, radnih logora i getoa", kazao je poljski premijer Marek Belka. Tijekom nacističke okupacije Poljske ubijeno je šest milijuna Poljaka.

"Odajem počast milijunima žrtava nacističke i sovjetske invazije na Poljsku. Odajem počast svima onima koji su dali svoje živote u ime slobodne, suverene i demokratske Poljske", kazao je Belka u Gdanjsku.

Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski je u Wielunu, gdje je njemačko zrakoplovstvo bacilo prve bombe 1. rujna 1939. godine, pozdravio poljsko-njemačko pomirenje "unatoč postojanju nesporazuma i zahtjeva za povratom".

"Dva su naroda uložila dosta napora kako bi prevladala nepovjerenje i uzajamne predrasude, iako nismo uvijek bili lišeni nesporazuma i zahtjeva za povratom koji se pojavljuju s vremena na vrijeme", kazao je Kwasniewski, aludirajući na inicijative organizacija prognanih u Njemačkoj ili zahtjeve za ratnim odštetama.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara