OBILJEŽENA 89. GODIŠNJICA KRVAVE BITKE NA GALIPOLJU

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u nedjelju u Turskoj, uz jake mjere osiguranja, na obilježavanju 89. godišnjice krvave bitke za Dardanele, javlja agencija Anadolija.

Gotovo 3.000 Australaca i Novozelanđana, mnogo manje nego prethodnih godina kada ih se znalo okupiti i više od 10.000, doputovalo je na obilježavanje godišnjice iskrcavanja australskih i novozelandskih postrojbi na Galipolju tijekom Prvog svjetskog rata.

Australske i novozelandske vlasti preporučile su građanima da ove godinu ne putuju u Tursku zbog krvavih terorističkih napada na britanske i izraelske interese u Istanbulu u kojima je u studenome prošle godine poginulo šezdesetak ljudi, među kojima i jedna Australka turskog podrijetla.

Vrhunac svečanosti bila je molitva u zoru, u 5.30 sati po mjesnom vremenu, kada je 25. travnja 1915. počelo savezničko iskrcavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi vojnici koji su ovdje poginuli žrtvovali su se za dragocjene slobode koje uživamo generacijama", rekao je u prigodnom govoru australski ministar obrane Robert Murray Hill.

Savezničke snage doživjele su na Galipolju stravičan poraz. Tijekom osam mjeseci koliko je trajala bitka poginulo je gotovo 35.000 britanskih, australskih i novozelandskih vojnika, a da nisu ostvarili nikakav napredak na bojištu. Turci su svojoj pirovoj pobjedi izgubili gotovo 87.000 vojnika.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara