Obilježena godišnjica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, Družbe braće hrvatskog zmaja i hrvatskih udruga u Beču, obilježili su u subotu godišnjicu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. L

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, šezdesetak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

"Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine neprolaznog sjećanja i neotuđiva dostojanstva", istaknuo je na prigodnoj svečanosti u Bečkom Novom Mjestu veleposlanik RH u Austriji Zoran Jašić. Rekao je da su njih dvojica bili veliki vizionari i Europljani, zauzimali se za gospodarski boljitak i kulturni napredak, pogubljenjem oduzeti su im životi, titule i imanja, ali ostali su zauvijek u hrvatskom narodnom povijesnom i kulturnom pamćenju.

Jašić je dodao da je prije četiri godine Hrvatska na mjestu pogubljenja (austrijske stare oružarnice) postavila ploču s natpisom na hrvatskom jeziku: "Velikanima hrvatske povijesti, simbolu vječnosti i nepobjedive čovjekove ljubavi prema domovini".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Instituta za hrvatsku povijest u Zagrebu i član Družbe braće hrvatskog zmaja Milan Kruhek, podsjetio je na povijesno-političke prilike vremena u kojemu su Zrinski i Frankopani živjeli. Iako je grob u Bečkom Novom Mjestu prazan, jer Zrinski i Frankopan su ekskumirani i 1907. godine preneseni u zagrebačku katedralu, on je i dalje najdostojnije okupljalište Hrvata izvan domovine kao spomen na njihovu pogibiju, rekao je Kruhek.

Na grob i spomen-ploču položeni su vijenci, a u obližnjoj katedrali služena je misa zadušnica.

(Hina) xspos ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara