Obilježena obljetnica Batinske bitke

U PRIGODI Dana pobjede antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu, 9. svibnja, danas su položeni vijenci na spomenik poginulima u bitki kod Batine.

Bitka kod Batine potkraj 1944. bila je prijelomni trenutak za oslobođenje toga dijela Europe od fašizma, što se i dogodilo na današnji dan 1945., istaknuo je Rade Bulat, član Saveza antifašističkih boraca na današnjoj svečanosti pred spomenikom na obali Dunava u Batini.

U toj je operaciji poginulo oko 1300 antifašističkih boraca, među kojima je najviše bilo ukrajinskih vojnika pripadnika Crvene armije, čiji se posmrtni ostatci nalaze ispod spomenika batinskim žrtavama.

Na spomenik su položeni vijenci najvišega državnog izaslanstva, te je počasnom paljbom odana počast žrtvama poginulima u toj bitki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
General Petar Stipetić je vijenac položio kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, u ime Hrvatskog sabora i Vlade vijence su položili Jadranka Reihl-Kir i Biserka Cvjetičanin, a u ime Saveza antifašističkih boraca Josip Skupnjak, Antun Bagić i Rade Bulat.

Vijence su položili i izaslanici veleposlanstava Ukrajine, Srbije i Crne Gore.

(Hina) vs jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara