Obilježeno 130 godina prvog popisa liječnika

Oko 1800 liječnika iz svih krajeva Hrvatske okupilo se večeras na otvorenoj sjednici glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora kako bi obilježili 130 godina Hrvatskog liječničkog zbora i prvog popisa hrvatskih liječnika.

Svečanosti priređenoj u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" nazočni su bili potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac te čelnici brojnih liječničkih udruga.

Tom je prigodom predstavljena knjiga "Vodeći hrvatski liječnici" koja na 840 stranica prikazuje autorsko djelo 7400 hrvatskih liječnika, a uz iscrpne podatke o njihovu obrazovanju, radu, nagradama i znanstvenim postignućima, donosi i obiteljske podatke.

Obrada podataka pokazala je da je gotovo trećini liječnika neki član obitelji također liječnik. Ustanovljeno je da liječnici slobodno vrijeme provode uglavnom baveći se književnošću te likovnom i glazbenom umjetnošću, a velik broj njih bavi se i sportom.

Urednici knjige su predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Dubravko Orlić i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Slaven Letica koji su na njoj radili godinu dana.

Obraćajući se nazočnima, ministar Hebrang je rekao da uradak pokazuje da je liječnički stalež prije 130 godina imao značajno mjesto u društvu jer su liječnici svoj život dijelili s drugima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, upozorio je da je liječnički ugled katkad ozbiljno poljuljan, dodajući kako analiza medija pokazuje da je između 80 i 90 posto napisa o liječnicima negativnog sadržaja.

No, Hebrang ipak smatra da se liječnici možda više cijene u Hrvatskoj nego u drugim društvima jer su oni, uz ostalo, svoje vrijednosti pokazali i u Domovinskom ratu.

Tako anketa pokazuje, kaže Hebrang, da između 70 i 75 posto ispitanih građana ima pozitivno mišljenje o liječničkom pozivu.

Ministar znanosti Dragan Primorac izrazio je zadovoljstvo što u znanstvenom sustavu sudjeluje 2500 novaka, što je najviše od osamostaljenja Hrvatske, a među njima je velik broj medicinara.

(Hina) xmvr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara