Obitelj Australca nestalog u Hrvatskoj još nije dobila rezultate DNA testa

PROŠLO je gotovo pet mjeseci otkako je na planini Sv. Ilija navodno pronađeno tijelo 24-godišnjeg australskog državljanina Andrewa Modistacha, koji je u Hrvatskoj nestao 8. rujna 2005. godine, a njegova obitelji još uvijek nije dobila službene rezultate DNA testa, kao ni ostatke njegova tijela.

Kako piše Adelaide Now, ionako shrvanoj obitelji, koja je činila sve kako bi saznala istinu o nestanku svog sina, dodatnu patnju su prouzročili neusklađeni zahtjevi za uzorcima potrebnim za DNA testiranje.

Ni nakon gotovo pet mjeseci nema rezultata DNA testa

Naime, nakon što su 28. ožujka ove godine, na planini Sv. Ilija, Jozo Mikulić i Robert Milić slučajno pronašli ruksak s australskom zastavom, naočale, fotoaparat, skice terena te bankovnu karticu naslovljenu na ime Andrewa Modistacha, a pokraj toga i dijelove ljudskog kostura, izvršena je identifikacija pomoću zubala, koja je pokazala 90-postotnu podudarnost.

No, hrvatska je policija zatražila i DNA testiranje, prije nego što se njegovi ostaci predaju obitelji. Tu je započela višemjesečna obiteljska agonija, jer se hrvatska i južnoaustralska policija nisu nikako mogle dogovoriti oko toga što im je zapravo potrebno za DNA testiranje.

"Sud je naredio DNA testiranje te je Judith (majka Andrewa Modistacha) dala policiji uzorak koji su poslali u Hrvatsku. No, to nije dalo nikakve rezultate", rekao je John Modistach, otac nestalog Australca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je strana navodno faksirala južnoaustralskoj policiji zahtjev za dodatnim uzorcima, ali su službenici u Adelaideu obitelji Modistach rekli kako zahtjev nisu nikad primili. Uzorci su uzeti tek četiri tjedna nakon prvotnog zahtjeva, kada je Ministarstvo vanjskih poslova kontaktiralo južnoaustralsku policiju te zatražilo da se uzorci proslijede hrvatskoj policiji.

Od njegova nestanka su protekle gotovo dvije godine

"Mislim da se Hrvatska trudi odraditi ovo vrlo temeljito. I Ministarstvo vanjskih poslova je pomoglo. No, idućeg će mjeseca biti dvije godine otkako ga nema. Još uvijek čekamo finalne rezultate analize. Trudimo se ostati smireni. Ima tu i suza. Očekujemo odgovore uskoro. Živimo iz dana u dan", rekao je John Modistach.

Podsjetimo, Andrewa Modistach, 24-godišnji Australac koji je s trojicom prijatelja putovao hrvatskom obalom i otocima, nestao je 8. rujna 2005., kada je sam otišao u Orebić kako bi se popeo na 961 metar visoku planinu Sv. Ilija. Sa sobom je uzeo novac, kameru, mobitel i ruksak, dok je novčanik, prtljagu i putovnicu ostavio kod svojih prijatelja. Potraga za njim je prošla bez ikakvih rezultata.

Nakon što su pronađeni njegovi ostaci, policija je rekla kako je vjerojatno riječ o nesretnom slučaju te da je mladić pao sa stijene dok je pokušavao fotografirati nešto. No, njegova obitelj ni dan danas nije primila službenu potvrdu informacije da je riječ o smrti uzrokovanoj nesretnim slučajem.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara