Obitelj Levar traži odštetu od države jer nije spriječila ubojstvo Milana Levara

ZAGREBAČKOM Općinskom sudu danas je predana tužba kojom supruga i sin pokojnog Milana Levara potražuju gotovo milijun kuna od države, koja, kako tvrde, nije poduzela ništa da spriječi Levarovo ubojstvo.

U tužbi koju je danas u ime obitelji Levar sudu predao odvjetnik Branko Šerić stoji kako je haški svjedok ratnih zločina u Gospiću Milan Levar poginuo od podmetnute eksplozivne naprave, "dakle uslijed akta nasilja i terora", koji je država bila dužna spriječiti.

Odgovornost da zaštiti Levara država je preuzela temeljem Zakona o unutarnjim poslovima, koji jamči zaštitu života i osobne sigurnosti, ali i nakon traženja Haaškog suda, koji je zaštitu obitelji Levar zatražio još 1998., navodi Šerić.

Dodaje da su s prijetnjama smrću Milanu Levaru bila upoznata sva državna tijela od "Predsjednika države do Ministarstva unutarnjih poslova".

Obrazlažući odštetne zahtjeve Šerić navodi da Vesna i Leon Levar zbog smrti supruga i oca i danas doživljavaju strah, s obzirom da se smrtonosna eksplozija dogodila pred njihovom kućom, u vrijeme dok su se oni nalazili u stanu. Samom ubojstvu, dodaje se u tužbi, prethodile su i mnogobrojne prijetnje Milanu Levaru, ali i cijeloj obitelji.

Zbog teških duševnih boli prouzrokovanih gubitkom supruga i oca, te zbog pretrpljenog straha Vesna i Leon Levar od države potražuju ukupno 500 tisuća kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leon Levar traži i nadoknadu štete zbog izgubljenog uzdržavanja i pomaganja, u iznosu od 2.500 kuna mjesečno.

Ukoliko dobije sudski spor, trinaestogodišnji Leon Levar trebao bi ovu naknadu, kao mjesečnu rentu primati sve dok se redovito školuje, a na ime zaostataka njegov je odvjetnik zatražio i trenutnu isplatu nešto više od 82 tisuće kuna.

Zbrojivši sva potraživanja obitelji Levar s pretpostavljenom desetogodišnjom Leonovom "rentom" potraživanja prema državi ukupno bi mogla iznositi oko 900 tisuća kuna.

Kao dokazi u tužbi su predloženi novinski članci, koji su pisali o prijetnjama obitelji Levar, obavijest Međunarodnog kaznenog suda u kojem se traži njihova zaštita, dokumenti MUP-a, a traži se i saslušanje ministra unutarnjih poslova Šime Lučina.

Milan Levar smrtno je stradao u eksploziji u dvorištu svoje kuće 28. kolovoza 2000. u Gospiću. Javnosti je bio poznat kao dragovoljni svjedok Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu o zločinima nad srpskim civilima u Gospiću i okolici 1991.

Unatoč opsežnoj policijskoj istrazi njegov ubojica nije otkriven.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara