Obitelj Pukanić ministru Šimonoviću: Šokirani smo i uznemireni zbog objave SMS poruka

Obitelj Pukanić ministru Šimonoviću: Šokirani smo i uznemireni zbog objave SMS poruka

Tekst: I.Kri.
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

OBITELJ Pukanić pisano se obratila ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću te ga moli da utvrdi odgovornost odvjetnika, sudskog vijeća i ostalih sudionika suđenja na Županijskom sudu zbog objave privatnog sadržaja SMS poruka ubijenog vlasnika Nacionala u medijima.

U pismu navode da su se obratili s ogorčenjem i tugom u srcu zbog neprimjerenog i neprofesionalnog postupanja sutkinje Ivane Kršulj. Za njih je neobjašnjivo i nedopustivo postupanje Županijskog suda u Zagrebu te su šokirani i uznemireni činjenicom što se omogućilo medijima da objave privatni sadržaj SMS poruka koji nema veze s kaznenim postupkom.

"Skandaloznim postupkom povrijeđena osnovna ljudska prava"

Smatraju da su Županijski sud i ostale institucije dužne postupati s posebnom pozornošću i vodeći računa o dokaznim materijalima koji se u postupku izvode. Obitelj smatra da je takvim postupkom sud doveo u pitanje svoju profesionalnu sposobnost da nastavi voditi ovaj postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvim skandaloznim propustom povrijeđena su osnovna ljudska prava kako žrtve tako i nas članova obitelji, a otvorena mogućnost medijskim manipulacijama bez imalo senzibiliteta za osobno dostojanstvo našega oca, sina i brata", piše u pismu te se dodaje da će pokrenuti postupke pred mjerodavnim institucijama zbog zaštite osnovnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Pismo poslano i Bajiću, Hrvatinu te Radinu

Pismo su potpisali Pukanićeva kći Sara, roditelji Dragica i Mijo te sestre Anka Pukanić i Nevenka Brkić. Poslano je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu i predsjedniku saborskog Odbora za ljudska prava Furiju Radinu.

Ministar Šimonović je danas rekao kako ne može komentirati sudske odluke donesene u okviru procesnih nadležnosti u konkretnom predmetu, piše Večernji list. Time je neizravno potvrdio da ne namjerava poduzeti ništa protiv sutkinje Kršul. Ministar je rekao i da je sudac autonoman u donošenju odluka, što znači da ima pravo i na one loše. Protiv sutkinje Kršul bi se stegovni postupak mogao pokrenuti jedino ako se dokaže da je namjerno zloupotrijebila svoje ovlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara