Obitelji kornatskih vatrogasaca idu po odgovore kod Mesića

RODITELJE 12 stradalih vatrogasaca u tragediji na otoku Kornatu danas će primiti predsjednik Stjepan Mesić.

Obitelji vatrogasnih heroja već više od pola godine ne znaju točan uzrok tragedije koja je odnijela živote njihovih sinova. Od niza teorija koju su čuli, javnost i obitelji nesretnih vatrogasaca, najčešća je ona o eruptivnom požaru. Teorije su se nizale, ali s obiteljima još nitko nije sjeo i objasnio im zašto su poginuli njihovi sinovi te se obitelji nadaju da će od Mesića čuti bar nekakav odgovor.

Početkom mjeseca na Općinskom sudu u Šibeniku započeo je postupak obitelji stradalih vatrogasaca protiv Šibenika i Vodica, Javne vatrogasne postrojbe Šibenik te dobrovoljnih vatrogasnih društava Tisno i Vodice. Obitelji traže od navedenih institucija osam i pol milijuna kuna odštete.

Frane Lučić na misi u Tisnom

Odmah na mjestu naizgled bezopasnog požara, poginulo je šest vatrogasaca, da bi poslije od posljedica teških opekotina umrlo još njih šestorica. Iz ove stravične nesreće živ se izvukao jedino 23-godišnji Frane Lučić čiji je život, također, tjednima visio o koncu. Lučić je u nedjelju na rivi u Šepurinama kao harambaša trupe obavio smotru 400 čuvara Božjeg groba, te je rekao kako je dobro ponovno biti među svojima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se analiza sudskog spisa o tragediji

Početkom siječnja istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić predao je spis o kornatskoj tragediji timu sudskih vještaka koji su zaduženi za analizu tragedije. Predajom spisa započeo je rok od četiri mjeseca nakon kojeg će morati objaviti svoju analizu. Spis osim iskaza svjedoka, među kojima se nalazi i snimka iskaza jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića, sadrži i skice, snimke i fotografije djelomične rekonstrukcije događaja, obavljene 14. prosinca 2007. godine.

Početkom veljače poprište najveće poslijeratne tragedije u Hrvatskoj je obišao Domingos Xavier Viegas, najveći europski stručnjak za požare. Viegas je već u svom laboratoriju izveo simulaciju kornatskog požara te je zaključio da se najvjerojatnije radi o eruptivnom požaru. Nakon što je obišao mjesto tragedije Portugalac je još više uvjeren da je taj prirodni fenomen izazvao pogibiju 12 vatrogasaca.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara