Obitelji s puno djece, koliko ste struje potrošili?

SLJEDEĆI tjedan Hrvatska elektroprivreda počinje obračunavati struju po novim, skupljim tarifama koje će se odraziti na "velike" potrošače. Naime, od utorka, 1. srpnja, potrošače koji troše više od 3000 kWh godišnje očekuje 20 posto veća rata struje nego do sada, dok će oni manji potrošači po različitim stopama plaćati ovisno o potrošnji.

"Niti jedna višečlana obitelj prema našim podacima ne troši manje od 3000 kWh godišnje i sve će biti obuhvaćene maksimalnim poskupljenjem", kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, dodajući da nema statističkog pokazatelja koji će reći na koji se točno broj stanovnika odnosi.  Struja neće, u principu, poskupjeti samo za samce, samce umirovljenike, dodaje Sever.

Manje trošite, iako je HEP već odlučio koliko će vam naplatiti

O "kompromisu" s HEP-om koji je tražio povećanje od 57 posto izvijestilo je Povjerenstvo za praćenje cijena nakon svog trećeg sastanka. Iako je mjera predstavljena kao podstrek za štedljivost pri korištenju električne energije, ismijana je zbog poruke -manje trošite pa ćete i manje platiti. Konačnu odluku, na kraju krajeva, o tome kojem redu potrošača vi pripadate, HEP će na početku odrediti prema tomu kako ste trošili do sada.

Predstavnici Vlade složili su se da mjera nije idealna, no da je jedina moguća kako bi se zaštitili mali potrošači, te da će sve doći na svoje kada se uvede osobni identifikacijski broj, kolokvijalno nazvan poreznim brojem. On bi trebao prikazati pravu socijalnu sliku svakog državljanina Hrvatske, pa će se prema tome obračunavati i koliki će popust od HEP-a dobivati.

Izlaz - socijalna pomoć

Pošto nema jasnih mjerila kome bi se trebalo sa olakšicama izaći u susret, kaže Sever, do trenutka uvođenja poreznog broja jedini način da si socijalno ugroženi pomognu jest - socijalna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo da porasti troškova za ogrjev, struju i komunalije mogu biti dodatni argument za obraćanje socijalnoj skrbi. I tu se češće dovodi u pitanje hoće li svi biti dovoljno spretni da iskoriste pomoć, ali postupak je relativno jednostavan - sa podacima o prihodima u obitelji ode se u općinu i zamoli se za pomoć. Nisu osmišljeni novi načini socijalne pomoći zbog ovih poskupljenja"; kaže Sever.

Sindikalac tvrdi da ne zna je li zabilježen porast tražitelja socijalne pomoći u zadnjih godinu i pol dana, pošto se ni o tome ne vodi sustavna evidencija, nego se pomoć traži i od općina, i županija i države.

HEP-u država sve oprašta na račun poreznih obveznika

Razliku u novcu koju HEP neće prikupiti od manjih potrošača, toj će državnoj tvrtki Vlada nadomjestiti iz državnog proračuna, HEP-u će se "oprostiti" potraživanja koja država ima prema toj tvrtki i uložit će se u dokapitalizaciju. Time je trošak za 20 posto skuplji struju raspoređen na sve građane koji će plaćati struju oslobođenima putem redovnih poreznih davanja.

U HEP-u navode kako je ovo zadnje veliko poskupljenje, i da struja nije tako drastično poskupjela od jeseni 2005. godine.

A.B.
Foto: HEP, Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara