Obitelji srebreničkih žrtava zatražit će odštetu od Nizozemske i UN

ODVJETNICI obitelji žrtava srebreničke tragedije zatražit će od Kraljevine Nizozemske i Ujedinjenih naroda odštetu od milijardu dolara kao materijalnu naknadu za masakr nad 8.000 Bošnjaka u zaštićenoj zoni Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Potvrdio je to za Federalnu novinsku agenciju (FENA-u) mostarski odvjetnik Semir Guzin koji zastupa obitelji žrtava najvećeg pokolja poslije II. Svjetskog rata u Europi kojeg su počinile snage bosanskohercegovačkih Srba pod zapovjedništvom haaškog optuženika Ratka Mladića.

"Nizozemsku i UN smatramo suodgovornima i, ako bude moguće, mi bismo da ta zemlja i UN zajednički plate odštetu", rekao je Guzin za FENA-u i dodao kako tužitelji jako dobro znaju tko su počinitelji genocida u Srebrenici. Pojasnio je kako obitelji žrtava smatraju da su Nizozemska i UN svojim nečinjenjem i neizvršavanjem mandata UN-a omogućile da srpske snage uđu u Srebrenicu srpnja 1995. i naprave pokolj.

Iznos odštete od milijardu dolara prema Guzinovim riječima nije plod proizvoljnosti. Osnova mu je slučaj u kojem je pakistanski predstavnik u UN-u predložio "standard" prema kojem bi za pogibiju bilo kojeg vojnika u mirovnoj misiji UN-a vojnikova obitelj dobila 50.000 dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Guzin nagovijestio je kako će međunarodni višečlani odvjetnički tim predložiti Nizozemskoj nagodbu kako bi se postigao prethodni dogovor o isplati štete. U slučaju da do toga ne dođe, odvjetnici će do ožujka podnijeti tužbu Međunarodnom sudu pravde. Pojasnio je kako međunarodni odvjetnički tim pokušava, putem svjetskih i europskih političara, kontaktirati s nizozemskom vladom kako bi se izbjegao sudski postupak.

"Sve je bolje nego dugotrajni sudski postupak", rekao je Guzin.

Obitelji žrtava srebreničke tragedije uz mostarski odvjetnički tim zastupa Odvjetnička kuća BeckerandPollakow iz Miamia u SAD-u.

Tužba protiv Nizozemske bio bi drugi slučaj "masovne tužbe" u povijesti europskog pravosuđa. Prvi slučaj je bio holokaust, u predmetu Židova protiv Francuske, Njemačke i Austrije. Ti pregovori su trajali osam godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara