OBJAVLJEN PROGRAM 50. SPLITSKOG LJETA

Na ovogodišnjem jubilarnom 50. Splitskom ljetu bit će izvedeno šest opernih, dramskih i baletnih premijera od ukupno 50ak predstava i koncerata, najavio je ravnatelj Festivala Milan Štrljić na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Prva premijera bit će opera Norma, Vincenza Bellinija, pod ravnanjem Mire Belamarića i u režiji Petra Selema, a bit će izvedena već 14. srpnja na Peristilu, na svečanom otvorenju Splitskog ljeta. Ravnatelj Štrljić naglasio je kako je riječ o pravoj obljetničkoj predstavi u za to savršenom prostoru. Normu tumači Gabriella Morigi, a Polione je Cristian Johanson.

U opernom će dijelu, najavio je Hari Zlodre, ravnatelj Opere, biti izvedene i tradicionalne Verdijeve uspješnice - Nabucco, kojim ravna Ivan Repušić, a režiju potpisuje Georgij Paro, te Aida, u Selemovoj režiji i pod ravnanjem Angella Cavallara, a u kojoj gostuje i Davide Dammiani.

Dramski program Splitskog ljeta, naslovljen "Suvremenost je naša tradicija", sadrži 11 predstava, od kojih su tri premijere.

Prva je "Antigona, kraljici u Tebi", Tončija Petrasova Marovića, čiju režiju potpisuje Matko Raguž. Zatim, "Pukovniku nema tko pisati", čiju dramatizaciju i režiju, na tekst Gabriela Garcie Marqueza, potpisuje Nenni Delmestre, i "Mjesec Alabame", na tekst Petra Brečića, Bertolda Brechta i Kurta Weilla, u režiji Marice Grgurinović, što je svojevrsni hommage pokojnom Brečiću, kazala je ravnateljica Drame Nenni Delmestre.

Jedan od značajnijih događaja baletnog programa Splitskog ljeta, rekao je Milan Štrljić, bit će premijera splitskog HNK "Plesovi Erosa" na glazbu Richarda Wagnera i Carla Orffa, u koreografiji Milka Šparembleka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svojevrsni događaj Ljeta, pak, bit će gostovanje izraelskog ansambla Kibbutz Contemporary Dance Company s predstavom Screensaver u koreografiji proslavljenog Ramija Be'era.

Iz Indije u Split stiže Orissa Dance Academy s klasičnim indijskim plesom.

U koncertnim večerima bit će izvedeno devet koncerata, među kojima organizatori ističu koncert Zagrebačke filharomonije s Mahlerovom 5. simfonijom te završni samostalni koncert zbora i orkestra splitskog HNK, s Verdijevim, Puccinijevim, Bizetovim i Gotovčevim arijama.

Cjelokupni će se program izvoditi na deset lokacija u Splitu.

Ravnatelj Štrljić naglasio je kako je ove godine festivalu dodijeljeno više novca nego prethodnih godina - 5,8 milijuna kuna, ali i da "kada su umjetnički afiniteti u pitanju, novca nikad dosta". Ministarstvo kulture osiguralo je 1,7 milijuna kuna, grad Split 1,4 milijuna, a Županija splitsko-dalmatinska sudjeluje s 850 tisuća kuna, što je dvostruko više nego lani. Ostale troškove, 28 posto, kazao je Štrljić, pokriva splitski HNK iz svojih prihoda.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara