OBJAVLJEN PRVI BROJ ČASOPISA "TEMA"

Objavljen je prvi broj časopisa "Tema", koji će pratiti i analizirati život knjige na razini svih sudionika u postupku njezina nastanka, izvijestio je danas Centar za knjigu koji je potkraj siječnja objavio taj časopis.

U prvo vrijeme časopis će izlaziti dvomjesečno, no cilj je da preraste u mjesečnik. Glavni urednik je Branko Čegec, a operativna urednica Vanda Mikšić. Uredništvo želi u svakom broju ponuditi čitateljima temat koji će problematizirati neki od aspekata nastanka knjige, otvarajući prostor kritičkog promišljanja, analize i dijaloga, te mobilizirajući veći broj stručnih suradnika.

Prvi dvobroj, koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture, postavlja pitanje sudbine knjige, raščlanjujući i komentirajući na više od dvadeset stranica stanje u Hrvatskoj te ga uspoređuje s iskustvima nekih drugih europskih zemalja.

Uz tematski blok časopis donosi osvrte, kritike, književne tekstove i portret autora, a daje i prostor ozbiljnim, analitičnim i polemičnim intervjuima s osobama koje na bilo koji način kreiraju i animiraju prostor knjige.

Na 106 stranica prvi dvobroj "Teme" objavio je, među ostalim, intervju Ede Popovića sa Slobodanom Prosperovom Novakom te kritički prikaz Seida Serdarevića o Novakovoj nedavno objavljenoj Povijesti hrvatske književnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas Bernhard portretiran je člancima Zvonka Makovića, Daše Drndić i Ivane Sajko, kao i ulomkom iz knjige "Podrum".

Od književnih tekstova časopis je objavio prozu Velibora Čolića, autora koji već desetak godina živi u Francuskoj, novelu mlade češke književnice Magdalene Platzove, kratke proze Kemala Mujčića Artnama, te poeziju danskog pjesnika Erika Stinusa.

Blok o sajmovima bavi se Interliberom, Festivalom knjige u Puli, Pariškim sajmom drukčije knjige te donosi kalendar ovogodišnjih sajmova knjige u svijetu.

(Hina) xag ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara