OBJAVLJEN ROMAN ´TVORNICA NOGOMETA´ JOHNA KINGA

Roman ´Tvornica nogometa´ britanskog pisca Johna Kinga o britanskim nogometnim navijačima objavljen je u biblioteci ´X´ zagrebačke nakladne kuće ´Celeber´.

´Tvornica nogometa´, napisana 1997., na živopisan, nasilan i dosljedan način autentično prikazuje život navijača nogometnog kluba londonskog ´Chelsea´.

Kroz priču o nogometnom huliganu u romanu se progovara o disfunkcionalnom društvu, nezaposlenosti, rasizmu, pretjeranom konzumiranju pića te smještanju tih anomalija u politički kontekst.

Književni kritičari roman uspoređuju s ´Trainspottingom´ jer je John King jednako temeljito ušao u problem navijačke kulture, kao što je Irvine Welsh oslikao život mladih narkomana u Edinburghu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Welsh, čija je knjiga postigla velik uspjeh kod kritike i publike, za Kingovo je djelo napisao da je to ´najbolja knjiga koju je ikad pročitao o nogometu i kulturi radničke klase u Velikoj Britaniji´.

John King dosad je napisao još romane ´Headhunters´ iz 1998. i ´England Away´ iz 1999. (druga dva dijela iz nogometne trilogije koja je počela s ´Tvornicom nogometa´) te roman ´Panker´ (2001.), koji je također objavio ´Celeber´.

Knjigu je s engleskog preveo Ozren Milat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara