Objavljen tajni dokument: Slovenija ne dobiva izlaz na otvoreno more!

Objavljen tajni dokument: Slovenija ne dobiva izlaz na otvoreno more!

Tekst: Z. Jagodić
Foto: Blaž Samec, Delo / Cropix

SLOVENSKI Kanal A je objavio isječke arbitražnoga sporazuma o načinu rješavanja graničnih pitanja između Slovenije i Hrvatske. U sporazumu se ne navodi direktna odluka o izravnom teritorijalnom doticaju Slovenije s otvorenim morem, nema navedenog internog načela pravičnosti, a arbitraža se neće završiti u roku od jedne godine.

Dokument naslova Inicijativa za sklapanje sporazuma između Republike Slovenije i Republike Hrvatske o rješavanju spora, sastoji se od 17 stranica teksta i napisan je na slovenskom i engleskom jeziku.

Kako prenosi Kanal A, u točki 3/b se navodi da "arbitražni sud odlučuje o slovenskom doticaju s otvorenim morem", što je protivno slovenskim parlamentarnim težnjama za neposrednim izravnim kontaktom s otvorenim morem kao jednim od najvažnijih uvjeta sporazuma s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitraža produžena i do tri godine

U točki 4. stoji da arbitražni sud odlučuje prema načelu interne pravednosti, a ne na internom načelu pravičnosti (ex aequo et bono). Sporna je i točka 7. u kojoj stoji da će arbitražni sud donijeti odluku o granici najkasnije u roku od tri godine. Time je izmijenjen drugi Rehnov prijedlog i kojem stoji da će se spor riješiti u godinu dana.

Ostale točke Rehnovog prijedloga su ostale nepromijenjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara