Objavljen vojni dokument o zataškavanju ubojstava iračkih zatvorenika

Objavljen vojni dokument o zataškavanju ubojstava iračkih zatvorenika
AMERIČKI vojni zapovjednici u Iraku spriječili su obavljanje obdukcije nad zatvorenikom koji je od višestrukih ozljeda umro u vojnom zatvoru kraj Mosula, stoji u vojnom dokumentu koji su u utorak objavili aktivisti za ljudska prava, optužujući američku vojsku da je zataškavala zlostavljanje zatvorenika.

Smrt Iračanina Abdureda Lafte Abdula Kareema u prosincu 2003. opisana je u jednom od desetak vojnih dokumenata koje je objavila Američka unija za ljudske slobode (ACLU), skupina koja je žestoko kritizirala administraciju američkog predsjednika Georga Busha zbog zlostavljanja zatvorenika u iračkim vojnim zatvorima.

U ACLU-u tvrde da objavljeni dokumenti otkrivaju slučajeve u kojima su američki zapovjednici u Iraku sprječavali vojne istrage o smrtima zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U spomenutom dokumentu, koji je početkom ove godine napisao jedan vojni istražitelj, stoji da je 44-godišnji Abdul Kareem bio zdrav kada je mjesec dana ranije uhićen, ali da je samo nekoliko dana nakon uhićenja pronađen mrtav u svojoj ćeliji.

Liječnik koji je pregledao njegovo tijelo uočio je višestruke ozljede, uključujući rane na glavi, unutarnje krvarenje, modrice u dijelu abdomena i tekućinu u lijevom uhu. Tijelo je prevezeno u Bagdad na obdukciju kako bi se otkrio uzrok smrti, ali su zapovjednici bez obrazloženja blokirali postupak.

"Istraga ne može utvrditi uzrok smrti bez provođenja forenzičke obdukcije", stoji u dokumentu.

Drugi dokument, također vojnog istražitelja od 23. studenoga 2003., ukazuje da je Obdeda Hetherea Radada, zatvorenika u Tikritu, bez upozorenja iz puške ubio američki vojnik tijekom obilježavanja druge godišnjice terorističkih napada na SAD 11. rujna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara