OBJAVLJENA IMENA 21 ŽRTVE NASILJA NA KOSOVU; UNIŠTENO 35 VJERSKIH OBJEKATA

Kosovski Odbor za ljudska prava i slobode objavio je u subotu imena osoba čija su tijela do sada identificirana nakon prošlotjednog nasilja na Kosovu, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) priopćila da je u nasilju uništeno ukupno 35 vjerskih objekata.

U priopćenju Odbora objavljena su imena petnaestero Albanaca i šestero Srba, ubijenih u nasilju potaknutim utapljanjem trojice albanskih dječaka 16. ožujka u rijeci Ibar, za što su Albanci okrivili Srbe.

Izvori civilne policije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) objavili su da je na Kosovu uhićeno najmanje 200 osoba u sklopu istrage o neredima.

SPC priopćila je u Gračanici, pet kilometara južno od Prištine, da je u nasilju uništeno 35 crkava i manastira. Prema priopćenju Eparhije raško-prizrenske poslednji popis uništenih i teško oštećenih pravoslavnih spomenika i svetinja uglavnom je sastavljen na temelju podataka lokalnih srpskih i neslužbenih međunarodnih izvora, a konačno izvješće bit će objavljeno kada predstavnicima SPC-a bude omogućen slobodan pristup tim objektima radi procjene štete.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim crkvenih, oskrnavljeni su i deseci pravoslavnih groblja, dodaje se u priopćenju.

Prema posljednjim službenim podacima policije UNMIK-a na Kosovu je razoreno i oštećeno 16 crkava i manastira

(Hina) xbb yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara