objavljena Išekova knjiga o ulozi HKD "Napredak" u kulturnom životu Hrvata BiH

Knjigu Tomislava Išeka "Mjesto i uloga HKD Napredak u kulturnom životu Hrvata Bosne i Hercegovine (1902.1918.)" objavili su sarajevski Institut za historiju i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

U knjizi su prikazane karakteristike života bosanskohercegovačkih Hrvata uoči pojave hrvatskih potpornih društava u BiH, osnivanje društava u Mostaru (1902.) i Sarajevu (1902.), njihovi međusobni odnosi i spajanje u zajedničko društvo Napredak.

Također su obrađeni ustrojstvo, podružnice, povjerenici i članstvo HKD Napredak, te rad društva na potpori đacima i visokoškolcima, potpora djeci u naukovanju za zanate i trgovinu, napori za skrb Napretkovih štićenika u vlastitim konviktima, te nakladna djelatnost i promicanje pisane riječi.

Važan Napretkov graditeljski pothvat bila je izgradnja Hrvatskog zakladnog doma i konvikta "Kralj Tomislav" u Sarajevu koji su od prikupljanja novca do izgradnje također obuhvaćeni u ovom prikazu rada društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zabave kao važan oblik kulturne i društvene djelatnosti dobile su posebno mjesto u knjizi, a prikazana su i izvanredna vrela samofinanciranja Napretkove djelatnosti.

Autor u zadnjem poglavlju obrađuje rad HKD Napredak u godinama Prvoga svjetskog rata. Na kraju knjige je i sažetak na francuskom jeziku te izvori i literatura.

Nakon što su Bošnjaci obradili djelatnost "Gajreta" - muslimanskoga kulturnog društva, a Srbi djelatnost "Prosvjete", ovom je knjigom, koja je predstavljena sredinom studenoga 2003. u Sarajevu, upotpunjen nedostatak u historiografiji koja obrađuje kulturnopolitičku djelatnost HKD Napredak.

Tomislav Išek je profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a objavio je knjige "Djelatnost HSS-a u BiH do zavođenja diktature" i "HSS od 1929. do 1941."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara