Objavljena knjiga Pascala Brucknera "Bijeda blagostanja"

Zagrebački nakladnik Algoritam objavio je hrvatski prijevod knjige francuskoga književnika Pascala Brucknera "Bijeda blagostanja Tržišna religija i njezini neprijatelji".

"Kapitalizam je jedini kisik koji odsad udišemo", piše Pascal Bruckner u poglavlju "Rajski rogonje" svoje knjige "Bijeda blagostanja" i dodaje kako se njegova dostignuća i uzmaci prate s većom zebnjom nego nekoć."

Nejednakosti prouzročene spektakularnim bogaćenjem nisu bile nikad tako izražene, napominje Bruckner i dodaje kako usprkos snažnom rastu zemalja u razvoju još 20 Zemljana dnevno živi s manje od jednoga dolara.

Svako četvrto dijete na Jugu pati od pothranjenosti, ističe Bruckner i dodaje kako je unatoč tehničkom napretku i njegovim blagodatima u Africi prosječni prihod po stanovniku od šezdesetih godina drastično pao."

"Najbogatijih 350 obitelji na planetu posjedovalo je 1998. godine imutak veći od ukupnoga godišnjeg prihoda gotovo polovice svjetskoga pučanstva," dodao je Bruckner.

Bruckner je ukazao na gotovo sve zapadnjačke neuračunjivosti, piše nakladnik na koricama knjige i dodaje kako se raspravljajući o globalizaciji posebno izdvaja kritika razornoga djelovanja ekonomizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga "Bijeda blagostanja" (167 str.) u deset poglavlja o izobilju rajskih rogonja, tjesnacima prokletstva i novom otporu, intelektualnoj pomutnji i posvuda nazočnoj nevidljivoj ruci, velikom sotoni, vrućem središtu stare mržnje, dvostrukim recidivima, vjenčanju pojedinca i tržišta, posljednjoj utopiji, potrebi desakralizacije kapitalizma i nelagodi koja civilizira.

Francuski senat je knjigu nagradio 2000. godine kao najbolje djelo iz područja ekonomije, a na hrvatski jezik preveo ju je Oleg Pleše.

Predgovor hrvatskom izdanju knjige napisao je Jere Tarle.

Pascal Bruckner (1948.) je francuski književnik. Napisao je više knjiga među kojima i "Kradljivce ljepote".

(Hina) xmk yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara