objavljena knjiga "Temelji ontologije" Marijana Cipre

Filozofske knjige hrvatskih autora rijetka su djela, a kad se i pojave, često budu u nas zabačena. Hoće li tako biti i s najnovijom knjigom Marijana Cipre "Temelji ontologije", koju autor smatra skromnim prilogom dijalogu razlika vjere i uma, dvaju ravnopravnih stupova europske duhovnosti.

Marijan Cipra, umirovljeni profesor filozofije zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, u predgovoru knjizi "Riječ unaprijed" napominje kako su "Temelji ontologije" zamišljeni kao podsjetnik "na ključne postaje povijesti samoga bitka, i sami su utemeljujući temelj na kojem se grade filozofska zdanja".

Podsjećajući kako je pak ontologija kao naziv za filozofsku disciplinu novijeg datuma (J. Clauberg, 1656.), Cipra napominje kako je po svojem smislu stara koliko i filozofija jer ju Aristotel podrazumijeva prvom filozofijom, odnosno metafizikom.

Knjiga "Temelji ontologije" (149 str.), džepnoga formata, ima sedam poglavlja (Problem bitka u povijesti filozofije; Ontološka diferencijacija bitka i bića; O hijerarhiji bića; O počelima i uzrocima bića; Srednjovjekovna ontologija Tome Akvinskog; Novovjeka metafizika i Philosophia perennis) u kojima se autor želi približiti istini, kao jednom i vječnom supstratu svekolikog mišljenja i bivanja, kroz dijalog s misliocima prošlosti koji su se uvijek sporili, kako napominje, oko onog bitnog pitanja što je biće, odnosno bivstvo.

Ciprinu knjigu, koju je objavila Matica hrvatska u knjižnici "Parnas", priredio je Damir Barbarić, koji autora u bilješci na kraju knjige naziva jednim u nas od najradikalnijih zastupnika smjera filozofiranja - philosophia perennis.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po svojim pitanjima filozofija je odista philosophia perennis. Ono što je trajno u filozofiji njena su pitanja, koja sad ovdje sad ondje donose i određene odgovore", ističe Cipra. Za njega je filozofija jedna, ali se uvijek drukčije manifestira kroz svoju povijest.

"Vječni su i problemi koje filozofija rješava i na koje se uvijek nanovo vraća", napominje, a za philosophiu perennis kaže da je u svojoj biti kršćanska filozofija, koja u Božjoj objavi vidi temelj svoje istinitosti.

"Vjera nije neprijateljska razumu, nego mu pomaže da spozna istine koje vlastitim snagama ne bi mogao dokučiti", ističe Cipra, dodajući kako su vjera i razum dva stožera na kojima počiva kultura i duhovni život zapadne civilizacije i oni se uzajamno natječu oko onog bitnog - spoznaje istine kakva je po sebi i za sebe.

Marijan Cipra (r. 1940.) objavio je knjige "Metamorfoze metafizike", "Misli o etici", "Uvod u filozofiju" te niz filozofskih radova u domaćim i inozemnim publikacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara