objavljena knjiga "U vrtlogu hrvatske politike" Mate Meštrovića

"Zadovoljan sam što sam među onima koji su ponešto pridonijeli da naš narod bude svoj na svojem, da sam određuje i izgrađuje svoju budućnost", ističe u svojoj najnovijoj dijaloškoj knjizi "U vrtlogu hrvatske politike" Mate Meštrović.

Rad na knjizi "U vrtlogu hrvatske politike" s podnaslov Kazivanje Peri Zlataru (str. 407), kako napominje Meštrović, trajao je uz poduže zastoje, više od tri godine.

Mate Meštrović (1930.) novinar Timesa, sveučilišni profesor u SAD-u, dugogodišnji predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća - krovne organizacije hrvatske političke emigracije, zastupnik Hrvatskoga sabora, član saborskoga izaslanstva pri Interparlamentarnoj uniji i Vijeću Europe te hrvatski veleposlanik u Bugarskoj, u knjizi "U vrtlogu hrvatske politike" govori o svojoj obitelji i djetinjstvu od najranijih dana (1934.), odnosima u emigraciji, susretima s političkim ličnostima, stvaranju hrvatske države, vojnim operacijama te veleposlaničkoj službi u Sofiji (1997.-1999.).

"Ne tugujem ni najmanje nad svojim izabranim životnim putom. Zalaganje za nezavisnu Hrvatsku dalo je mojoj opstojnosti dublji sadržaj i smisao", ističe Meštrović, napominjući kako su "na stotine tisuća Hrvata ugradili svoje živote u temelje hrvatske države, a da je nisu doživjeli".

"Zahvalan sam da sam se našao među onima koji su bili nazočni danu hrvatske slobode", kaže Meštrović, koji u pogovoru knjizi navodi kako su njegova "sjećanja i priča razočaranja" ne samo bijedom hrvatske politike, nego i mnogim vodećim ličnostima, koje je upoznao tijekom borbe za međunarodno priznanje i obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. "Ostao sam duboko razočaran egoizmom, pohlepom i nesposobnošću s kojom sam se suočio", dometnuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Meštrovićevoj ocjeni mada je komunizam propao kao ideologija i politički sustav, svijest izgrađena za vrijeme komunizma i dalje opstoji i oblikuje razmišljanje i ponašanje, ne samo ljudi u vlasti, nego i običnih građana.

"Hrvatska se nalazi u slijepoj ulici", smatra. Dodaje da je sve veći nemir, razočaranje, potreba za radikalnom promjenom, da je narod zbunjen i obeshrabren te da ambiciozni i sposobni mladi ljudi, koji se ne žele prilagoditi besperspektivnoj stvarnosti, odlaze u tuđinu.

"Bez velikog preokreta u razmišljanju i ponašanju, bez moralne obnove, Hrvatska će i daje tonuti u društveni kaos, nered i korupciju. Imamo Hrvatsku, mada ona još uvijek nije u svemu onakva kakvu smo ju željeli i zamišljali. Ali ne treba očajavati, ne treba izgubiti nadu, jer je život trajna, nikad završena borba", tvrdi.

Meštrovićevu knjigu "U vrtlogu hrvatske politike", sastavljenu od 18 cjelina, uvoda, pogovora, slikovnih priloga, kazala i bilješke o autoru, objavio je zagrebački nakladnik "Golden marketing".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara