OBJAVLJENA KNJIGA UMBERTA ECA "U POTRAZI ZA SAVRŠENIM JEZIKOM"

Zagrebačka izdavačka kuća "Hena com" objavila je hrvatski prijevod knjige Umberta Eca "U potrazi za savršenim jezikom".

"U istim onim stoljećima kada u krizu dolazi jezično i političko jedinstvo rimskoga svijeta i počinju odzvanjati oni jezici koje Europa i danas govori, europska kultura iznova promišlja biblijsku epizodu o zbrci jezika nastojeći rekuperirati Adamov Jezik ili ga rekonstruirati kao savršeni jezik", piše u bilješci o knjizi izdavač.

Dodaje da su se tom snu posvetile neke od najznačajnijih ličnosti europske kulture i, unatoč tomu što se njihove utopije nisu ostvarile, svaka je od njih proizvela kolateralne efekte: ako prirodni svijet danas upoznajemo preko strogih klasifikacija, ako izmišljamo jezike za strojeve, ako smo u stanju izvoditi logičke račune, ako se upuštamo u eksperimente mehaničkog prevođenja, to je zato što smo u izvjesnoj mjeri dužnici tih mnogostranih pokušaja pronalaženja Adamova Jezika.

Knjiga "U potrazi za savršenim jezikom", Umberta Eca prvotno je objavljena u biblioteci "Stvarati Europu", koja s Jacquesom Le Goffom na čelu okuplja čak pet izdavača različitih jezika i nacionalnosti usredotočenih na promišljanje skupnoga identiteta Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Interpretacijskom suverenošću, znanstvenom akribičnošću i oštroumnošću Ecova pristupa ona predstavlja izniman doprinos rekonstrukciji jedne od najvažnijih tema europske kulturne povijesti, napominje izdavač knjige koju je prevela Ita Kovač.

Umberto Eco, rođen u Alessandriji 1932., kritičar je, esejist, romanopisac i semiolog svjetskog ugleda. Od 1975. redoviti je profesor semiotike na Sveučilištu u Bologni, a od 1988. i počasni predsjednik Međunarodnog centra za semiotičke i kognitivne studije pri Sveučilištu San Marino te Međunarodnog udruženja za semiotičke studije.

Objavio je više eseja, rasprava i znanstvena djela - Estetički problem u Tome Akvinskog (1956.), Otvoreno djelo (1962.), Joyceove poetike (1965.), Definicija umjetnosti (1968.), Oblici sadržaja (1971.), Traktat opće semiotike (1975.), Semiotika i filozofija jezika (1984.), O zrcalima i drugi eseji (1985.), Umjetnost i ljepota u srednjovjekovnoj estetici (1987.), U što vjeruje tko ne vjeruje? (1996.), Kant i čudnovati kljunaš (1997.), O književnosti (2002.), te romane "Ime ruže" (1980.), "Foucaultovo njihalo" (1988.), "Otok posljednjeg dana" (1994.) i Baudolino (2000.).

(Hina) xpp ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara