Objavljena lista kandidata u užem izboru za muzejsku nagradu Gulbenkian

MUZEJ Prescot u Merseysideu i londonska National Gallery dva su od 13 kandidata koja su ušla u uži izbor za Gulbenkianovu nagradu za muzej godine vrijednu 100.000 funti, javlja BBC ovih dana.

Predsjednik žirija Loyd Grossman izjavio je da lista "odražava raznolikost i kreativnost muzeja širom Velike Britanije".

Četiri finalista bit će poznati u ožujku, a ime konačnog dobitnika bit će proglašeno u svibnju.

Muzej Prescot kandidaran je za izložbu pod nazivom "Stvaranje povijesti ? životna priča", prikaz lokalne povijesti viđene kroz oči bivših tvorničkih radnika i školske djece.

Izložba o Tizianu u londonskoj National Gallery bila je, pak, jedna od najvrednijih u Europi u proteklih godinu dana.

Od osalih kandidata u uži izbor ušle su izložbe poput one o skulpturi 20. stoljeća organiziranoj u Institutu Henry Moore u Leedsu i putujuće izložbe o rimskoj povijesti u organizaciji Pembrokeshire Museum Servicea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Galerija moderne umjetnosti u Glasgowu nominirana je za izložbu o problemima azilanata, dok se muzej znanosti i otkrića Thinktank u Birminghamu našao u užem izboru zahvaljujući izložbi Galerije Futuris.

Na užoj listi su i muzej Norton Priory u Runcornu, Tyne and Wear Museums u Wallsendu, muzej Clifton Park u Rotherhamu, Royal Armouries u Leedsu, Škotska nacionalna galerija moderne umjetnosti te Muzej starina u Newcastleu.

Među članovima žirija za odabir najbolje izložbe, koji se provodi drugu godinu za redom, nalaze se spisateljica Joan Bakewell i dopisnica BBC-a za umjetnost Rosie Millard.

Gulbenkianova nagrada je najveća nagrada ove vrste u Velikoj Britaniji, a dodjeljuje se svake godine muzeju ili galeriji neovisno o njihovoj veličini u bilo kojem dijelu zemlje.

Financira je Zaklada Calouste Gulbenkian, osnovana i nazvana prema jednom od najvećih kolekcionara umjetnosti u svijetu.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara