Objavljena Prva cjelovita monografija o Stjepanu Radiću

ZAGREBAČKI nakladnik "Dom i svijet" objavio je prvu cjelovitu monografiju o velikom hrvatskom političaru Stjepanu Radiću, koju je napisao povjesničar Ivo Perić.

U monografiji "Stjepan Radić 1871.-1928." (483 str.), koju je autor napisao na osnovi raznih vrela, predočene su sve faze Radićeva života i rada, od djetinjstva u rodnom Trebarjevu Desnom, do njegova životnoga kraja - 8. kolovoza 1928., kada je u Zagrebu umro od posljedica atentata u Narodnoj skupštini u Beogradu, gdje je na njega iz pištolja pucao jedan zastupnik srpske Radikalne stranke, ubivši pritom dvojicu zastupnika HSS-a, a trojicu, među kojima i Stjepana Radića, teško ranio.

Monografija je podijeljena u tri cjeline. U prvom dijelu, od 1871. do 1890., obrađeno je Radićevo djetinjstvo, osnovno i srednje školovanje te početak i završetak studija. Drugi dio, od 1899. do 1918., odnosi se na početke njegova političkoga djelovanja, osnivanje Hrvatske pučke seljačke stranke te nastupe u Hrvatskom saboru, a treći dio, od 1918. do 1928., na njegovu aktivnost u Kraljevini SHS te protivljenje kraljevskom centralističkom režimu, zbog čega je i ubijen.

Čitava je monografija protkana izvadcima iz Radićevih govora, svjedočenjima o njemu, dokumentima i fotografijama od najranijeg djetinjstva do veličanstvenog oproštaja u Zagrebu.

Okrenut prosperitetu hrvatskog naroda, Radić je znao isticati kako nije samo Hrvat kod čaše vina, za stolom u društvu ili jedanput na godinu.

"Ja sam Hrvat svuda, uvijek. Hrvatski, narodno, nije dosta samo osjećati, hrvatski se mora i raditi", pisao je svojoj zaručnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radić je bio odlučan protivnik madžarske i velikosrpske supremacije nad Hrvatskom. Pobornik republikanizma, hrvatskoga samoodređenja i neovisnosti.

Kao osvjedočeni mirotvorac, čitav je život, unatoč brojnim uhićenjima i zatvaranjima, zagovarao kao jedine legitimne oblike borbe - pero, jezik, knjige i novine.

"Hrvatski republikanski narode! Mi nemamo posla s državnicima i političarima, koji osjećaju za sobom duh naroda, nego s državnicima i političarima, koji se oslanjaju na oštricu bajunete", rekao je prije 80 godina na velikom narodnom skupu u Borongaju.

Ivo Perić, autor monografije, smatra kako je Stjepan Radić zavrijedio da mu se podigne najdostojniji spomenik, a takav spomenik bio bi izdavanje njegovih sabranih djela.

Perić (1930.) bavi se hrvatskom poviješću 19. i 20. stoljeća. Među njegovim knjigama osobito su poznate one o istaknutim hrvatskim političarima, o hrvatskom parlamentarnom životu, o kulturnim, političkim i gospodarskim zbivanjima na dalmatinskom tlu te hrvatskim državotvornim težnjama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara