objavljena treća knjiga "Junaci Domovinskoga rata" Davora Runtića

Upravo je objavljena treća knjiga iz biblioteke "Junaci Domovinskog rata", publiciste i slikara Davora Runtića. L

Najnovija knjiga na stotinjak stranica donosi ratne priče i portrete 15 hrvatskih junaka iz Vrlike, Cerića, Bjelovara, Vukovara, Ploča, Petrinje, Zagreba, Kijeva i Rame, a u proslovu pjesmu Svena Laste "Piše Sunja Vukovaru".

Autor upozorava na ratnu priču Mladena Novaka Mrakana o kojem bi se, kako kaže, moglo snimiti nekoliko filmova.

Kao dragovoljac zarobljen je na vukovarskom ratištu pri spašavanju jednog Zagrepčanina. Kao zarobljenika u logoru Stajićevu, kod Zrenjanina u Srbiji, dočekali su ga pendreci "razjarena milicijskog kordona", ispitivanja i mučenja, a u Mitrovici je prošao "novu borbu za život" i samicu.

Tamo je Mrakan upoznao Mandu Matić, optuženu da je ubijala srpsku djecu. Mrakan svjedoči kako je Manda nakon teških psihičkih i fizičkih zlostavljanja prisiljavana da pred tv-kamerama laže o sebi, a iznuđena priznanja samo su joj produživala tamnovanje. Stravične priče njezinih susjeda samičara, Mrakan je slušao jedanaest dana, poslije su ih odveli i o njima ništa više nije čuo. Razmijenjen je 14. kolovoza 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svrha je biblioteke 'Junaci Domovinskog rata' u sljedećih šest godina objaviti u tridesetak knjiga petstotinjak ljudskih sudbina", izjavio je Runtić, koji je u dosadašnje tri knjige opisao pedeset hrvatskih junaka.

Nakana mi je upozoriti sve koji obnašaju vlast da su dužni voditi računa o hrvatskim braniteljima, jer su oni omogućili prošloj, sadašnjoj i budućoj vlasti da tu vlast obnaša u slobodnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj, zapisao je u predgovoru knjizi autor.

Knjige biblioteke "Junaci Domovinskoga rata" najviše traže braniteljske udruge, škole i knjižnice. "Posebno me veseli što knjige traže učenici, mladi ljudi, jednako iz Istre, istočne Slavonije, juga i sjevera Hrvatske, interesirajući se za pojedine naše junake", kaže Runtić.

Na ideju da krene u objavljivanje ratnih priča i portreta junaka Domovinskog rata, kako kaže, došao je zapravo njegov sin Hrvoje, koji je u jednom američkom filmu vidio kako jedan američki borac na kiosku traži štivo o američkim junacima.

Davor Runtić (Split, 1941.) objavio je o Domovinskom ratu osam knjiga, a sljedeće godine kani objaviti povijesno-publicističku trosveščanu knjigu "Domovinski rat".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara