Objavljene Markovićeve knjige o podrijetlu hrvatskog stanovništva

ZAGREBAČKA "Naklada Jasenski i Turk" objavila je četiri knjige akademika Mirka Markovića o hrvatskom stanovništvu i naseljima "Istočna Slavonija", "Hrvatsko zagorje", "Gorski kotar" i "Međimurje".

U knjizi "Istočna Slavonija" Marković piše o obilježjima najranijih kultura - vučedolske, rimske i srednjovjekovne kulture hrvatske države. Također, autor piše o promjenama pučanstva u Slavoniji tijekom turske vlasti, naseljavanju Šokaca i kretanju stanovništva u 18. i 19. stoljeću u predjelima istočno od Osijeka, Đakova i Županje.

U knjizi "Hrvatsko zagorje" Marković obrađuje obilježja i genezu tamošnjeg stanovništva. Posebno se ističu značajke područja uz rijeku Sutlu, oko Pregrade i Tuhelja, Krapine, Velikog Trgovišća, Zaboka, Bedekovčine, Zlatara te naselja ispod Ivančice i Medvednice.

Zemljopisne posebnosti, migracije i naseljavanje predjela oko Delnica, Lokava, Fužina, Mrkoplja, Broda na Kupi, Ogulina i drugih mjesta u tzv. "Vražjem vrtu", Marković objašnjava u svojoj knjizi "Gorski kotar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska pokrajina omeđena Murom i Dravom i njezine posebnosti nastale prožimanjem panonske, alpske, slavenske, hrvatske, ugarske i germanske kulture, obrađena je u knjizi "Međimurje".

Akademik Mirko Marković objavio je ranije studiju o podrijetlu ličkoga stanovništva "Ličani kroz prošlost", te knjige Descriptio Croatiae" i "Descriptio Bosnae et Hercegovinae".

(Hina) mk sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara