Objavljene nove fotografije izoliranog plemena iz Amazone

Foto: AFP

BRAZILSKE vlasti pustile su u javnost nove fotografije plemena koje živi izolirano u šumama Amazone na brazilsko-peruanskoj granici. Na njima se vide vrtovi u kojima uzgajaju hranu poput kukuruza, krumpira, bundeva, kikirikija, papaja te banana. Sade i pamuk od kojega žene izrađuju odjeću. Za lov muškarci koriste primitivno oružje poput luka i strijele.

Pretpostavlja se da u plemenu živi oko 150 ljudi. Vlasti su se odlučile na objavu ovih fotografija jer žele spriječiti izumiranje plemena do kojeg bi moglo doći zbog ilegalne eksploatacije šuma iz Perua. Žele zaštititi njihov teritorij prije nego što bude prekasno. Pretpostavlja se da su ovo fotografije plemena koje je prvi put fotografirano iz zraka prije oko tri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog čestih eksploatacija amazonskih šuma vlast u Peruu i autohtono stanovništvo nisu u dobrim odnosima. To je izazvalo i velik prosvjed 2009. godine u kojem je poginulo 10 prosvjednika i 23 policajca. U svijetu danas živi samo stotinjak plemena koja nemaju kontakta s ostatkom ljudi. Upravo zato je angažiran velik broj stručnjaka čije je jedini zadatak zaštititi ovo pleme od izumiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara