OBJAVLJENE PRIJAVE ANIMIRANIH FILMOVA ZA OSCARA

Utrka za Oscara zahuktala se ovih dana objavljivanjem naslova 17 filmova u kategoriji cjelovečernjeg animiranog filma.

Nagradu u toj kategoriji, koja postoji tek od prošle godine, dobit će jedan od pet filmova koji budu nominirani između njih 17, koliko ih je ispunilo uvjete za prijavu.

Kao favorit u filmskim krugovima izdvaja se kompjutorski animirani film ´Ice Age´, priča o pretpovijesnim životinjama na putu kroz smrznutu tundru, koji je zaradio 370 milijuna američkih dolara.

Izglede imaju i film ´Stuart Mali 2´, u kojem se animirani likovi (miš Stuart) pojavljuju uz ´prave´ glumce (Geena Davis i Jonathan Lipnicki). Iako je film hvaljen zbog interakcije digitalnih i ljudskih likova, propao je na blagajnama. Ipak DVD tog filma, objavljen ovog tjedna, dobro se prodaje.

Spominju se još ´Jonah - A Veggie Tales Movie´, koji je počeo kao rizičan projekt, a rezultirao zaradom od 25 milijuna dolara, te ´Spirited Away´ slavnog japanskog animatora Hayaoa Miyazakija (najbolji animirani film Berlinskog filmskog festivala).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su zadovoljni velikim rasponom žanrova i tema prijavljenih filmova, od Disneyjevog ´Treasure Planet´ do španjolskog ´El Bosque Animado´.

Vjeruje se da je porast broja prijavljenih filmova rezultat ovogodišnjeg trenda snimanja obiteljskih filmova, ali i činjenice da su se animatori, koji će sada biti pod svjetlima reflektora zajedno sa slavnijim kolegama, redateljima igranih filmova, od prošle godine navikli na tu kategoriju.

Prošle godine samo je devet filmova ispunilo uvjete za prijavu, a tri su bila nominirana. Pobijedio je ´Shrek´ u konkurenciji s filmovima ´Čudovišta iz ormara´ i ´Jimmy Neutron: Boy Genius´.

Nominacije će biti objavljene 11. veljače, a dodjela Oscara je 23. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara