OBJAVLJENI DOBITNICI POSEBNIH NAGRADA PORINA

Operna prvakinja Ruža PospišBaldani, jazz glazbenik Boško Petrović i glazbeni kritičar Dražen Vrdoljak dobitnici su posebnih nagrada jubilarnoga 10. ´Porina´, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Mezzosopranistica Ruža Pospiš-Baldani dobit će ´Porin´ za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, vibrafonist i skladatelj Boško Petrović za životno djelo, a novinar i kritičar Dražen Vrdoljak za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji.

S ´Porinom´ želimo popraviti lošu sliku u javnosti kakvu ima profesija glazbenika, koji se doživljavaju kao estrada, a ne kao umjetnici što jesu, istaknuo je Paolo Sfeci, predsjednik Upravnog odbora za dodjelu nagrade ´Porin´.

Sfeci drži da su i javna glasila odgovorni za takvo stanje, jer se, među ostalim, na televiziji i radiju pušta uglavnom strana glazba, a kada se i pušta domaća ona je upitne kvalitete.

U kategoriji ´Hit godine´, koja je često izazivala nezadovoljstvo među izvođačima, novost je da se na svakih 10 tisuća prodanih primjeraka nominiranome daje 10 posto glasova biračkog tijela.

Nominacije za ovogodišnji ´Porin´ bit će proglašene 24. veljače u hotelu ´Opera´, a 16. ožujka u Opatiji će biti dodjela nagrada.

Novost je i koncert koji bi se svake godine trebao posvetiti jednom glazbeniku koji je obilježio hrvatsku glazbu. Ove godine održat će se koncert ´Sve što znaš o meni´ posvećen Arsenu Dediću, na kojem će njegove pjesme izvesti dvadesetak ponajboljih hrvatskih glazbenika različitih generacija i glazbenih smjerova.

Tjedan uoči ´Porina´ u Opatiji će se održati tri koncerta, ali se još ne zna tko će nastupati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara