Obljetnica kornatske tragedije za sada bez potvrde dolaska državnog vrha

OVE SUBOTE, 30. kolovoza, obillježit će se godinu dana od kornatske tragedije u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca, pod nazivom "Ovo nije kraj - posvećeno hrabrim ljudima".

U šibenskom kazalištu će se obiteljima predati odličja koja je posmrtno dodijelio hrabrim vatrogascima predsjednik Stjepan Mesić. Odličje će biti uručeno i Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu.

Još nije poznat točan program jer se on mora uskladiti s državnim protkolom, jer se očekuju dolasci predsjednika države, Sabora i Vlade, a još nema službene potvrde niti jednog dolaska.

Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogasca Hrvoja, najavio je neovinsku konferenciju obitelji poginulih vatrogasaca za početak rujna kada će se osvrnuti i na rezultate izaključke multidisciplinarnog vještačenja kojim je utvrđeno da je uzrok smrti i stradavanja vatrogasaca na Kornatu prirodna pojava.

"Prirodna pojava" uzrok kornatske tragedije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog petka tim vještaka, predvođen Miodragom Drakulićem, završio je s istragom kornatske tragedije. Zaključili su kako je njen uzrok "prirodna pojava", odnosno "izgaranje nehomogene plinske smjese", rijedak fenomen zabilježen 17. rujna 2000. pokraj mjesta Palasca, na Korzici, te 18. siječnja 2003. u blizini Canberre, u Australiji.

Stručnjaci su naveli kako je kobna plinska smjesa, između ostalog sastavljena od vodika, metana, etana, ugljikova monoksida, metanola, nastala kao rezultat višesatnog požara. Vjetar je potom plinove prenio preko najviše točke brda Veli vrh, gdje su se potom akumulirali u klancu. Kad je plamen došao do klanca, u kombinaciji sa nakupljenim plinovima, došlo je do eruptivnog požara.

U priopćenju kojeg je poslao voditelj istrage, istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku, Branko Ivić, navodi se kako se u takvoj vrsti eruptivnog požara razvijaju enormno visoke temperature, koje mogu iznositi više od 1.200 °C, te kako zbog visoke temperature dolazi do ekspanzije plinskog oblaka, koji se poveća pet do osam puta, u odnosu na početni volumen. Istraga je pokazala kako je vatrogasce prvo zahvatio vrući plinski oblak, a tek onda plamen.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara