OBLJETNICOM KRBAVSKE BITKE POČINJE AKCIJA ZA CRKVU U UDBINI

Obilježavanjem 510. obljetnice bitke na Krbavskom polju, 9. rujna u Udbini, otvorit će se akcija za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare pokrovitelja projekta, Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Projektom se želi iz zaborava vratiti Krbavska bitka, u kojoj je poginulo deset tisuća hrvatskih vojnika, a čije mjesto dosad nije bilo obilježeno, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, koji je s predsjednikom HBK-a Josipom Bozanićem, supredsjedatelj Glavnog odbora za izgradnju Crkve.

Tomčić je istaknuo važnost suradnje između crkve i države na tom značajnom nacionalnom projektu.

Kao cilj te suradnje Bozanić vidi mogućnost da se iz zaborava izvuku važni događaji iz hrvatske prošlosti kako bi se pokrenuo "drugačiji pogled prema našoj budućnosti".

Želja nam je da ta crkva ubuduće bude mjesto okupljanja vjernika iz cijele Hrvatske, rekao je Bozanić, naglasivši da je riječ o projektu od crkvenog, državnog i društvenog značaja.

Bozanić je podsjetio da je Papa na svom pohodu Hrvatskoj, u Rijeci, blagoslovio kamen temeljac za buduću Crkvu hrvatskih mučenika, koji je uzet iz temelja stare krbavske katedrale.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović, predsjednik Izvršnog odbora, istaknuo je da se tom crkvom želi ostaviti vidljivi spomenik Papi Ivanu Pavlu II., koji je, napomenuo je, na prijelazu tisućljeća pozvao kršćanski svijet da pamti svoje mučenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bogović kaže da se zbog nesređene administracije za teren na kojem bi se gradila Crkva još ne zna koliko će izgradnja trajati i koliko bi koštala.

"Ako narod prihvati taj projekt kao svoj, problema s financijama ne bi trebalo biti", dodao je.

Projekt će financirati država i HBK, a kako se očekuju i donacije, u Gospiću je otvoren žiro račun za tu namjenu.

Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, čiji su inicijatori bili Gospićko-senjska biskupija i Ličko-senjska županija, gradit će se na mjestu gdje je do 1942. bila župna crkva sv. Nikole, odakle se vidi cijelo Krbavsko polje.

Obilježavanje 510. obljetnice održat će se kod obnovljene crkvice Sveti Marko Grob u Podudbini, gdje se bitka odvijala.

Središnji dio proslave je misa koju će predvoditi nadbiskup Josip Bozanić u koncelebraciji ostalih biskupa i svećenika.

U sklopu prigodnog programa, govor će, među ostalima, održati predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara