Obnavljaju se dvije posljednje Michelangelove freske

ZADNJE dvije freske koje je naslikao renesansni majstor Michelangelo bit će obnovljene kako bi im se vratio stari sjaj, priopćio je u srijedu generalni direktor Vatikanskog muzeja Francesco Buranelli.

Deset godina nakon što su stručnjaci završili jedan od najvećih restauratorskih projekata - obnovu Michelangelovih freski u Sikstinskoj kapeli - spremni su na novi izazov i opsežan posao na obnovi freski u susjednoj Pavlinskoj kapeli.

"Pripremno razdoblje je iza nas, na jesen počinjemo s radom", rekao je Buranelli.

Restauracija golemih freski Raspeće Sv. Petra i Pavlovo preobraćanje, koje je Michelangelo dovršio 1550. u 75. godini života, dio je restauracije cjelokupne Pavlinske kapele.

Riječ je o slikama koje prikazuju mišićavog Boga kako pruža zraku svjetla Pavlu, i Sv. Petra pribijenog na križ ispod olujnog neba.

Papa Pavao III. naručio je 1537. godine da se izgradi Pavlinska kapela kao njegova, kućna kapela u sklopu Vatikanske palače. Prekrasno zdanje, stješnjeno između Sikstinske kapele i bazilike Sv. Petra, prepuno je relikvija svetaca i zatvoreno za javnost.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara