Obnovit će se legendarni Cousteauov brod Calypso

CALYPSO, brod za oceanografsko istraživanje legendarnog Jacquesa Cousteaua, koji je već šest godina na vezu u luci La Rochelle na jugozapadu Francuske, kupit će i obnoviti američki Carnival, najveći organizator kružnih putovanja u svijetu, javlja AFP.

"Calypso će se obnoviti u brodogradilištu na Bahamima, za cijenu od 1,3 milijuna dolara, a radovi bi trebali biti završeni do ljeta 2005.", piše u priopćenju koje je istodobno objavljeno na internetskim stranicama Carnivala i Zaklade Cousteau.

Obnovljeni Calypso postat će "središte namijenjeno istraživanju i okolišu", ističe Carnival.

Nakon pregovora koji su trajali osam mjeseci postignut je dogovor između tvrtke i "Cousteau Societyja", organizacije koju predvodi Francine Cousteau, istraživačeva udovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loel Guinness, vlasnik Calypsa, "pravno će urediti donaciju broda Cousteau Societyju", kako bi pomogao ostvarenju plana za spašavanje broda, izjavio je za AFP njegov odvjetnik u Parizu Fabrice Goguel.

Svi dosadašnji planovi za obnovu broda nisu imali uspjeha zbog nesporazuma između Cousteau Societyja, vlasnika prava na ime i Loela Guinnessa čiji je djed, bogati irski pivar, kupio brod 1950. na Malti, a zatim ga ustupio glasovitom francuskom istraživaču oceana.

Pošto je oplovio sva svjetska mora i bio baza za snimanje filmova koji su glas o Cousteauu pronijeli diljem svijeta, nekadašnji američki brod minolovac koji je pretvoren u brod za istraživanje oceana, potonuo je u siječnju 1996. u singapurskoj luci nakon sudara s drugim brodom, a nakon toga je u lipnju 1998. dotegljen u La Rochelle gdje polako propada.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara