Obnovljena Ughetova slika "Raj, čistilište i pakao" u crkvi na Košljunu

Franjevačka provnicija sv. Jeronima i Hrvatski restauratorski zavod priredit će večeras u samostanu na Košljunu svečanost u povodu završenih konzervatorskorestauratorskih radova na slici Francesca Ugheta "Raj, čistilište i pakao" u crkvi Navještenja Blažene Djevica Marije, izvijestio je Hrvatski restauratorski zavod. L

Na svečanosti primopredaje slike uz ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinanda Medera, nazočnima će se obratiti provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima o. Bernardin Škunca, košljunski gvardijan fra Stjepan Žužić i ministar kulture Božo Biškupić.

Opisujući oltare i opremu franjevačke crkve na Košljunu, o. Vladislav Brusić zabilježio je 1934. kako je riječ o slici najvećih dimenzija na čitavom Hrvatskom primorju.

Na slici zavidne veličine, 460 x 960 cm, prikaz raja zauzima najveći dio, a u središtu blistave nebeske pozadine povrh kora anđela na oblacima smješteno je Presveto Trojstvo. Njima se obraćaju Bogorodica s lijeve i sv. Ivan Krstitelj s desne strane te mnoštvo svetaca, mučenika, starozavjetnih proroka i kraljeva.

Među svecima s tradicionalnim atributima lako se preopznaju sv. Franjo Asiški, sv. Dominik, sv. Antun Padovanski i sv. Jeronim, ranokršćanski mučenici sv. Sebastijan, sv. Lovro te sv. Katarina Aleksandrijska.

Na slici su i sveci povezani s mletačkim državnim kultom poput sv. Lovre Giustinianija, kanoniziranog 1690., a među starozavjetnim prorocima najdominatniji je lik Mojsija na lijevoj strani s pločama Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podno Bogorodice i sv. Ivana Krstitelja u ikonografiju prizora raja slikar je uklopio Adama i Evu.

Iz Burićeva zapisa doznaje se da je slikar Francesco Ugheto djelo naslikao dok je providur u Krku bio Nicola Dandolo 1654. Obitelj Dandolo s košljunskim samostanom bila je povezana preko Katarine Frankopan udane Dandolo, čija se grobnica iz 1529. nalazila u središtu košljunske crkve.

Slikar F. Ugheto ili Ugheti zabilježen je u venecijanskom slikarskom cehu godine 1617., dok djela i biografski podatci o njemu nisu poznati. Na njegovo mletačko podrijetlo upućuje i kompozicija košljunske slike, tvrde stručnjaci za to slikarsko razdoblje.

Zadnji poznati konzervatorsko-restauratorski radovi na Ughetijevoj slici "Raj, čistilište i pakao" bili su izvedeni 1960.

Četrdeset godina poslije na poticaj samostanske uprave počelo je uređenje krova, zidova i žbuke i tom prigodom u ožujku 2003. slika je demontirana s trijumfalnog luka u crkvi. Zahvaljujući novčanoj pomoći Ministarstva kulture, restauratorsko-konzervatorski radovi na tom znamenitom djelu izvođeni su na Odjelu štafelajnog slikarstva Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu od početka 2004. do travnja ove godine.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara