Obnovljena velika čitaonica Hrvatskoga državnog arhiva

OBNOVLJENA i restaurirana Velika čitaonica Hrvatskog državnog arhiva (HDA) svečano je danas otvorena, ujedno je obilježena i 50. obljetnica rada Središnjeg laboratorija za konzerviranje i restauriranje papira HDA.

Čitaonica je reprezentativni dio zgrade Arhiva (stara zgrada NSB-a) koja se etapno obnavlja gotovo desetak godina, preciznije od 1996., i to isključivo sredstvima Ministarstva kulture.

Čitaonicu je svečano otvorio državni tajnik Ministarstva Jadran Antolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručnim skupom o restauraciji i konzervaciji arhivske i knjižne građe, popraćena je 50. obljetnica rada Središnjeg laboratorija.

Zgrada Arhiva, građena od 1911. do 1913. prema prvonagrađenom projektu arhitekta Rudolfa Lubynskog, ubraja se među najvrsnije primjere kasnosecesijske arhitekture.

Krase je djela najistaknutijih hrvatskih slikara: Crnčića, Ivekovića, Račkog, Kovačevića, Bukovca i drugih kao i vrhunski primjerci obrtničke proizvodnje.

Otvaranjem Čitaonice, zaposlenici i korisnici Arhiva dobit će primjeren prostor za rad, a zainteresirano građanstvo moći će u novom svjetlu upoznati taj kulturni spomenik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara