Obrana Cvjetnog trga pred spomenikom konzumerizma (s)pala na jedan stan

Obrana Cvjetnog trga pred spomenikom konzumerizma (s)pala na jedan stan

PROSVJEDI ekoloških udruga i građanskih organizacija, javno mnijenje građana Zagreba te mišljenje dijela struke kao i povjesničara nije bilo dovoljno kako bi se srušio san Tome Horvatinčića da na području Cvjetnog trga izradi svoje potrošačko carstvo s monumentalnim spomenikom konzumerizmu. Naime, do realizacije velebnog projekta ostao je tek jedan stan te "dio" dokumentacije.

Pretposljednji stan pao za 420 tisuća eura

Naime, iako su mnogi pomislili kako je Horvatinčić naišao na nepremostiv problem vezan za njegovu ideju o ulasku automobila kroz Varšavsku ulicu čini se da je vrijedni "neimar i vizionar" riješio probleme otkupa stanova. Tako je ovih dana izašla informacija kako je stan u Varšavskoj 6 kupio za nevjerojatnih 5 tisuća eura po kvadratu plativši ga 420 tisuća eura. Večernji list tako saznaje da mu je do vlasništva nad blokom zgrada u Varšavskoj ostao tek jedan stan, a kako je krenuo ni to neće biti nepremostiva prepreka.

Podsjetimo, investitori su dobili zeleno svijetlo zagrebačkih vlasti da u blok zgrada omeđen Cvjetnim trgom, Varšavskom, Gundulićevom ulicom i Ilicom instaliraju luksuzni "Lifestyle centar" na tri etaže u kojem će u ostakljenim kupolama živjeti bogataši. Ponad zemlje žuborit će potočići i zelenjeti se livade, u međuzemlju biti trgovine i kavane gdje će se kave ispijati pod svjetlom nastalim efektom staklenika. Podzemlje centra udomiti će na nekoliko etaža oko 700 automobila, koji će u centar ulaziti iz trenutno za promet zatvorene Varšavske ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić se povukao

U ovaj strogo kontrolirani raj u centru grada, koji će se po noći zatvarati radi "klošara i drugih urbanih stvari", kako je to stručno objasnio autor idejnog arhitektonskog rješenja, glasoviti arhitekt Boris Podrecca, ulazit će se iz prolaza koji će izbijati na četiri ulice koje ga omeđuju
  
Grad Zagreb još je jednom usprkos nezadovoljstvu javnosti propustio priliku stopirati cijeli projekt budući da je imao pravo prvokupa na stan u Varšavskoj 6. Naime, Bandić se gentlemenski povukao u korist Horvatinčića.

I.Ć.
Foto:L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara