Obrana generala Gotovine diskreditirala i svjedoka Jeffreyja Hilla

DANAŠNJIM protuispitivanjem svjedoka tužiteljstva Jeffreyja Hilla, obrana trojice hrvatskih generala uspjela ga je diskreditirati usporedivši njegove jučerašnje izjave s onima iz 1995. godine.

Podsjetimo, Kanađanin Jeffrey Hill bio je zapovjednik vojne policije UN-a u sektoru jug te je navodno 4. i 5. kolovoza bio u Kninu i svjedočio napadu hrvatske vojske i ponašanju hrvatskih vojnika, naveli su jučer iz tužiteljstva.

Odvjetnik generala Gotovine, Gregory Kehoe, pokazao je Hillu izvješće iz 5. kolovoza 1995. godine, koje je on sam pisao i u kojem stoji kako su hrvatski vojnici doveli 700 srpskih izbjeglica u bazu UN-a, prilikom ulaska u Knin. Hill mu je prethodno odgovorio kako to hrvatski vojnici nisu učinili pa je ispalo da sam sebi proturječi.

Hill je ipak prihvatio ispravak samog sebe i potvrdio kako su hrvatski vojnici sa sobom doveli izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanađanin je odbio komentirati zaključke razgovora djelatnice za ljudska prava Peggy Hicks sa srpskim izbjeglicama. Dokument Hicks, koji je Kehoe predočio Hillu, jasno je ukazivao da su hrvatski vojnici imali jasne upute o odnosu prema srpskim izbjeglicama.

Kehoe je zatim Hillu predočio i izvješće iz 6.kolovoza u kojem je on sam pisao kako je iznenađen malom štetom u Kninu i uklanjanjem svih leševa. U jučerašnjem iskazu, Hill je pak tvrdio da je vidio mrtva tijela Srba po kojima se pucalo i uriniralo, ali u spomenutom izvješću o tome nije bilo ni spomena.

Hill je 23. kolovoza dao i izjavu u kojoj je kazao kako je Hrvatska vojska znala što radi jer je bila iznimno precizna, što mu je odvjetnik Kehoe ponovno dokumentirao. Obrana je prikazala i snimak HTV-a s Kninske tvrđave u kojem se ne vide brojne kuće i objekti u plamenu, kako je tvrdio Hill u jučerašnjem iskazu.

B.V.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara