Obrana Gotovine: General je za vrijeme zločina bio u Bosni

ODVJETNICI generala Ante Gotovine obranu će temeljiti na tome da je on u vrijeme koje pokriva optužnica - prije, tijekom i nakon Oluje bio angažiran u vojnim operacijama u BiH, a da je odgovornost za sprječavanje zločina nakon akcije bila na civilnoj vlasti: MUP-u, Ministarstvu pravosuđa i vojnoj policiji.

Te su činjenice navedene u podnesku kojeg je obrana generala Gotovine u četvrtak podnijela Haaškom sudu, a u kojem je izložena strategija obrane, dok je skraćena verzija iz koje su izbrisani povjerljivi podaci dostupna medijima.

Prema tom podnesku, piše Jutarnji list, Vlada je odlučila da 4. kolovoza 1995. MUP preuzme odgovornost za red i mir kako se gradovi budu oslobađali, a "7. kolovoza izviješćena je da je MUP preuzeo odgovornost na svim oslobođenim područjima" te da je istog dana "Ministarstvo pravosuđa objavilo da funkcionira na oslobođenim područjima". "Stoga vojska više nije imala odgovornost za održavanje reda i mira. To je tad poslata odgovornost civilnih vlasti" - navodi se u podnesku.

Nadalje, stoji da je Gotovina poduzeo sve korake koje bi operativni zapovjednik trebao poduzeti temeljem zakona o ratu i međunarodnom humanitarnom pravu. Također, stoji da je Gotovina bio zapovjednik združenih snaga HV-a i HVO-a i da je čitavo vrijeme koje pokriva optužnica njegov stožer bio u Bosni, a ne u Kninu kako tvrdi tužiteljstvo.

Obrana odbacuje sve navode o Oluji kao zločinačkom pothvatu. Navode da su Srbi iz RSK masovno otišli zbog straha kojeg je poticao njihov vođa Milan Martić.

Greg Kehoe radio protiv Gotovine?

Novi list piše kako branitelji Ivana Čermaka i Mladena Markača imaju dokaz da je Greg Kehoe, Gotovinin odvjetnik i nekada čovjek haškog tužiteljstva, sudjelovao na analizi prekomjernog granatiranja Knina, u istraživanju Oluje, ali i u istraživanju Gotovininog slučaja. Iz tog razloga Markačevi i Čermakovi odvjetnici namjeravaju podnijeti prijavu jer smatraju da je američki odvjetnik u sukobu interesa.

Prema podacima do kojih su došli odvjetnici, Kehoe je bio član haškog tužiteljstva koje je zajedno sa švedskim kraljevskim institutom radilo na analizi prekomjernog granatiranja Knina, te je bio u Republici Srpskoj gdje je tražio dokumentaciju koja bi potkrijepila optužnicu za Oluju. Odvjetnici tvrde da je Kehoe sudjelovao i u određivanju ciljeva istrage haškog tužiteljstva u slučaju progona Oluje, pri čemu je Gotovina bio određen kao jedan od ciljeva istrage.

Drugi Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić tvrdi da su optužbe za sukob interesa čista laž. Kaže kako se ime Kehoea ne pojavljuje niti na jednoj od 500 izjava u predmetu Gotovine.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara