Očekivanje da Šljivančanin slijedi Radićev primjer

MINISTAR vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izrazio je nadu da će i Veselin Šljivančanin slijediti primjer predaje Miroslava Radića Haškom sudu, koji je također optužen za ratne zločine u Vukovaru.

Radić se, kazao je ministar Svilanović Radiju B92, predao jer je "prihvatio činjenice o tome da postoje elementi i dokazi da su neki drugi ljudi izvršili zločin na Ovčari".

Ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić, također napominjući da od ranije "ima mnogo dokaza da Radić možda uopće nije ni sudjelovao u zločinu na Ovčari", izjavio je da će dobrovoljna predaja kapetana bivše JNA Miroslava Radića zemlji olakšati položaj na medunarodnom planu i u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Radićeva predaja je "građanski čin koji zaslužuje apsolutnu podršku državne zajednice i jamstva za Radićevu obranu sa slobode", kazao je Tadić beogradskoj BK Televiziji, dodajući da će "s druge strane, takav njegov čin svakako proizvesti potpunu kooperativnost organa državne zajednice koji su istraživali taj događaj i masovno ubojstvo civila na Ovčari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radić se na predaju odlučio nakon što je saznao da su otkriveni počinitelji zločina na Ovčari, kazao je agenciji Beta Radićev odvjetnik Borivoje Borović, najavivši da bi se Radić mogao pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu pojaviti u idućih deset do petnaest dana.

U okviru policijske istrage ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, prema tvrdnjama ministra policije Dušana Mihajlovića, uhićeni su neposredni izvršitelji zločina na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, te bi to moglo - prema izjavama dužnosnika u Beogradu - pomoći Radiću i Šljivančaninu da razjasne svoju ulogu u tom zločinu.

Veselin Šljivančanin u nekoliko je navrata medijima izjavio da se "živ neće predati", a također optužen za zločin na Ovčari, nekadašnji oficir JNA Mile Mrkšić dobrovoljno se predao Haškom sudu u proljeće prošle godine.

(Hina) ttag sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara