Od 1. rujna na snazi Zakon o elektroničkim medijima

NAKON što ga je sredinom srpnja prihvatio Sabor, 1. rujna na snagu stupa Zakon o elektroničkim medijima koji će po prvi puta objediniti problematiku rada svih elektroničkih medija u Hrvatskoj.

Zakonom se uređuju prava, obveze i odgovornosti pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost proizvodnje i objavljivanja programskih sadržaja i programskih usluga putem elektroničkih medija, uključujući i elektroničke publikacije poput Interneta.

Ulogu sadašnjeg Vijeća za radio i televiziju, zaduženog za dodjelu radijskih i televizijskih koncesija, preuzet će Vijeće za elektroničke medije, za čije je osnivanje i upis u sudski registar Vlada na današnjoj sjednici imenovala ovlaštenu osobu.

Novo će Vijeće, za razliku od postojećeg, moći zaprimati prijave tvrtki koje objavljuju elektroničke publikacije, a nezakonito djelovanje moći će sankcionirati oduzimanjem koncesije.

Sredstva za rad Vijeća osigurat će se iz iznosa od 0,5 posto od ukupnog godišnjeg bruto prihoda koji su u prethodnoj godini ostvarili nakladnici elektroničkih medija.

Vijeće će brojati sedam članova, koji mogu biti samo hrvatski državljani sa stručnim znanjem, sposobnostima i iskustvom u djelatnosti radija ili televizije, te u izdavačkoj, kulturnoj ili sličnoj djelatnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članove Vijeća imenuje Sabor na prijedlog Vlade i na vrijeme od pet godina, s tim da mogu biti ponovno imenovani. Za početni sastav Vijeća, dva člana se imenuju na vrijeme od tri godine, dva člana na četiri, a tri člana na pet godina.

Članovi Vijeća ne mogu biti državni dužnosnici i članovi političkih stranaka, kao ni vlasnici, dioničari ili članovi upravnih tijela tvrtki koje se bave djelatnošću elektroničkih medija.

Zakonskim odredbama o ograničenju koncentracije vlasništva, odnosno monopola, vlasnik radijske ili televizijske postaje s nacionalnom koncesijom ne može imati više od 25 posto udjela u kapitalu drugog nacionalnog koncesionara.

Takav koncesionar ne može imati više od 10 posto vlasništva u dnevnim novinama s nakladom iznad tri tisuće primjeraka.

Za kontrolu monopola bit će zadužena Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja će moći prijavljivati utvrđene nezakonitosti u vlasničkoj strukturi medija.

Zakon predviđa i osnivanje Fonda za poticanje pluralizacije i raznovrsnosti elektroničkih medija, iz kojega će se financirati lokalni i regionalni program namijenjen nacionalnim manjinama, poticanju kulturnog stvaralaštva, te razvoju obrazovanja, znanosti i umjetnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara