od 1. srpnja izbila 832 požara

OD 1. SRPNJA do 15. kolovoza na priobalju su zabilježena 832 požara među kojima je 165 bilo značajnijih, a 13 ih je imalo razmjere velikih požara, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene mjere za poboljšanje sustava protupožarne zaštite.

Protupožarni sustav ima niz nedostataka, razdrobljen je i nisu do kraja definirane razine odgovornosti, pa je neophodno njegovo redefiniranje, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Predlaže se stoga žurno donošenje zakona o zaštiti i spašavanju, te na temelju njega donošenje novog zakona o vatrogastvu, zakona o civilnoj zaštiti izmjene Zakona o zaštiti od požara, naročito u segmentu sankcija za izazivače požara.

Lučin ističe da bi se na temelju toga formirala jedinstvena uprava za zaštitu i spašavanje koja bi koordinirala i upravljala tim poslovima države i lokalnih jedinica.

Naglašeno je da to ne bi značilo centralizaciju.

Riječ je o potrebi da kada dođe do teške situacije s kojom se ne može nositi lokalna sredina mora postojati jasna linija zapovijedanja i odgovornosti na svim razinama, kazao je premijer Ivica Račan.

I glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin ističe da se ne radi o centralizaciji vatrogastva jer je ono obveza lokalne zajednice već o centralizaciji zapovjedanja i odgovornosti.

Upozorio je na probleme gašenja požara u nekim lokalnim zajednicama primjerice Hvaru, gdje se nije moglo organizirati ni čuvanje požarišta pa se na tom poslu iscrpljuje gasitelje.

Kao suprotne primjere spomenuo je Makarsku gdje se od 24 požara zatražila pomoć samo za gašenje jednoga, te Istarsku i Primorsko-goransku županiju koje imaju dobro organizirane profesionalne vatrogasne postrojbe.

U izvješću se navodi kako bi na dalmatinskim otocima trebalo formirati jednu ili više vatrogasnih postrojbi s čvrstom profesionalnom jezgrom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na velik broj požara ove je godine uvelike utjecala dugotrajna suša i niska vlažnost, a glavni je razlog požara, u više od 75 posto slučajeva bio nemar, dok ih je 2,7 posto izazvano namjerno.

Nema riječi ni o kakvom organiziranom subverzivnom ili nekom drugom djelovanju protiv Hrvatske, kazao je Lučin.

U požarima je u posljednjih mjesec i pol dana smrtno stradao jedan vatrogasac, nije bilo civilnih žrtava, požari nisu zahvatili urbane sredine, te nije bilo niti jedne evakuacije.

U izvješću se navodi da je u požarima u prvih 7 mjeseci smrtno stradalo 20 osoba, a 54 su ozlijeđene.

U srpnju su zabilježena 732 požara na otvorenom, što je 55,7 posto više nego isti mjesec prošle godine, a opožarena površina je dva puta veća (više od 6000 hektara).

Ukupno je pak u 7 mjeseci zabilježeno 6.995 požara, od čega 4.710 na otvorenom, što je 15 posto više požara na otvorenom, ali je opožarena površina za 42,3 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine.

Članovi Vlade ističu da protupožarna sezona još nije gotova, a za saniranje opožarenih površina posebice preporučuju sadnju maslina i vinove loze.

Vlada je zaključila da bi trebalo pokrenuti projekt obnove vatrogasne tehnike i opreme, a ministrica obrane Željka Antunović najavila da ćemo slijedeće godine imati potreban broj posada kanadera.

(Hina) bn sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara