Od 1. svibnja Europski parlament dobiva 162 promatrača

OD 1. SVIBNJA ove godine 162 zastupnika iz 10 zemalja, koje sljedeće godine trebaju postati punopravno članice EUa, pridružit će se Europskom parlamentu sa statusom promatrača, kako bi se mogli što bolje upoznati s radom toga tijela.

Deset zemalja kandidata, koje su u prosincu prošle godine završile pregovore o punopravnom članstvu, potpisat će 16. travnja u Ateni pristupne sporazume. Međutim, one će postati punopravne članice tek od 1. svibnja sljedeće godine.

Na inicijativu Europskog parlamenta i njegova predsjednika Pata Coxa odlučeno je da u razdoblju dok sadašnji kandidati ne postanu punopravne članice, zastupnici iz tih zemalja dobiju status promatrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon 1. svibnja 2004. godine, do kada treba biti dovršena ratifikacija pristupnih sporazuma, promatrači će biti zamijenjeni punopravnim članovima Europskog parlamenta i to do isteka sadašnjeg mandata sadašnjem sazivu u srpnju 2004. godine. U lipnju će biti održani izravni izbori za Europski parlament u svih 25 zemalja članica, a novi saziv će biti konstituiran u srpnju.

Dok traje njihov promatrački status, zastupnici će moći sudjelovati u radu parlamenta, ali neće moći glasovati niti biti birani za dužnosnike u radnim tijelima parlmenta.

Zastupnici-promatrači i dalje će primati plaću koju su imali kao zastupnici u svojim nacionalnim parlamentima. Europski parlament će im plaćati put od njihove prijestolnice do Bruxellesa ili Strasbourga. Promatrači koji će raditi u radnim tijelima parlamenta imat će dnevnice od 250 eura, koliko iznosi i dnevna naknada za stan sadašnjim europskim parlamentarcima.

Broj zastupnika-promatrača iz pojedinih zemalja ovisi o njihovoj demografskoj težini. Tako će Malta imati pet promatrača, Cipar i Estonija po 6, Slovenija 7, Latvija 9, Litva 13, Slovačka 14, Mađarska i Češka 24 i Poljska 54.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara