Od 10. svibnja akcija Ministarstva zdravstva za promicanje pravilne prehrane

NA SVJETSKI DAN KRTEANJA 10. svibnja, počet će nova akcija Ministarstva zdravstva "Živjeti zdravo" s ciljem promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kako bi se u Hrvatskoj dugoročno smanjio pobol od kroničnih nezaraznih bolesti, prije svega kardiovaskularnih bolesti.

Javnozdravstvena akcija "Živjeti zdravo" zamišljena je kao petogodišnji projekt, a tijekom prve godine bit će usmjerena na četiri ljudske potrebe.

To su potreba kretanja barem 30 minuta dnevno, ispijanja 1,5 litre vode dnevno, zdrava prehrana putem unošenja dovoljno hranjivih tvari te obavezni doručak kojim treba osigurati 40 posto dnevnog unosa hrane.

Sve potrebne informacije i savjete građani mogu dobiti na web stranici Povjerenstva za promicanje pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti na adresi - www.prehrana-kretanje.hr.

Predstavljajući kampanju, ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je da će u prvoj godini biti utrošeno milijun kuna iz državnog proračuna, dok će dio financirati sponzori.

Vlahušić dodaje kako će se idućih godina pokušati pronaći posebni izvori financiranja kroz poreze na alkohol, cigarete i konditorske proizvode.

Među značajnijim ciljevima bit će uvođenje četiri umjesto dva sata tjelesnog odgoja u škole te uvrštavanje preporučenih proizvoda u školsku prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Povjerenstva za promicanje pravilne prehrane Sanja Musić Milanović rekla je da će početak kampanje obilježiti akcija "Doručak na travi", koja će se održati u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Na zagrebačkom Jarunu u prigodnoj će šetnji i doručku sa zdravom hranom sudjelovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Organizatori kampanje "Živjeti zdravo" ističu da akcija neće odmah pokazati rezultate, ali će dugoročno utjecati na promjenu načina života.

To znači promjenu prehrambenih i životnih navika te način hidriranja organizma, što će preventivno djelovati na pojavu mnogih bolesti, istaknuo je gastroenterolog Željko Krznarić.

Iako je istraživanje o zdravstvenom stanju hrvatskog stanovništva još u tijeku, već se može reći da povećanu tjelesnu težinu ima 35 posto žena i 48 posto muškaraca, a čak kod 15 posto žena i 31 posto muškaraca utvrđena je pretilost.

Tjelesnom se aktivnošću bavi svega 17 posto muškaraca i četiri posto žena, a udio masnoća u prehrani viši je od preporučenih 39 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara