Od 1945. godine u nizozemskim katoličkim institucijama zlostavljani deseci tisuća djece!

Foto: Ilustracija

NAJNOVIJI izvještaj nakon provedenog detaljnog istraživanja navodi kako su deseci tisuća djece u Nizozemskoj od 1945. godine pretrpjeli su seksualno zlostavljanje u katoličkim institucijama, javlja BBC.

Izvještaj je sastavila nezavisna komisija, a u njemu stoji kako su katolički dužnosnici podbacili u sprečavanju široko rasprostranjenog zlostavljanja u školama, na seminarima i u sirotištima.

Bazirano na anketama provedenim na više 34 tisuće ljudi, izvještaj procjenjuje kako je svako peto dijete u katoličkim institucijama doživjelo zlostavljanje.

Istragu su potaknuli navodi o zlostavljanju u školi na istoku Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je s radom započela u kolovozu 2010. godine, te je proučila 1800 izvještaja o zlostavljanju u katoličkim institucijama. Identificirano je 800 navodnih zlostavljača od kojih je sto još uvijek živo.

Njezini su članovi pokušali otkriti što se točno zbivalo, kako je dolazilo do zlostavljanja, a pokušavaju i smisliti kakav bi se oblik pravde trebao ponuditi žrtvama.

Prošli mjesec nizozemski je ogranak Katoličke crkve uspostavio sistem kompenziranja koji se zasniva na težini zlostavljanja koju je žrtva pretrpjela.

Rezultati istraživanja nizozemski su građani, od kojih se njih 29 posto izjašnjava smatra katolicima,  očekivali s nestrpljenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara