Od 200 ubijenih na Ovčari 193 ubijeno vatrenim oružjem

OD 200 ubijenih hrvatskih ratnih zarobljenika ekshumiranih na Ovčari, njih 193 ubijeno je vatrenim oružjem, dok je jedan ubijen hladnim oružjem, najvjerojatnije nožem, dvoje "kombinirano", a za četiri žrtve nije utvrđen uzrok smrti, kazao je u srijedu u nastavku suđenja optuženima za taj zločin dr. Miloš Tasić, specijalist sudske medicine i sudski vještak iz Novog Sada, koji je vještačenje proveo na temelju nalaza haških istražitelja koji su na Ovčari obavili ekshumaciju žrtava.

Na mjestu zločina, gdje su među ubijenima bile i dvije žene, nađeno je 540 projektila, 174 dijela projektila i četiri šrapnela koji nisu vezani za uzrok smrti, kazao je vještak Tasić pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine, dodajući da su u 50 slučajeva ustanovljene "medicinski zbrinute ozljede", dok je u 45 slučajeva nađen neki medicinski materijal, zavoj ili gips primjerice, "za što nije nađen razlog", jer nije ustanovljeno prethodno ozljeđivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jesu li žrtve ubijene iz neposredne blizine ne može se pouzdano reći zbog proteka vremena od događaja i ekshumacije", kazao je vještak, dodajući da je jasno utvrđeno da je izravno, u tjeme ili potiljak, pucano u glavu 32 osobe.

Osim novosadskog vještaka, svoje su nalaze i mišljenja iznijeli i zagrebački specijalisti sudske medicine, dr. Milovan Kubat i dr. Davor Strinović, koji je prisustvovao ekshumaciji i kasnijem vještačenju, u Zagrebu 1996. godine, žrtava s Ovčare. Prema njegovim riječima, pouzdano su identificirane 192 žrtve, 93 klasičnom metodom prepoznavanja, te 99 primjenom DNA metode, provedenom, kako je kazao dr. Kubat, u skladu sa svim međunarodnim pravilima.

Suđenje se nastavlja u četvrtak ispitivanjem novih svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara