Od 23. siječnja počinje screening za poglavlje pravde, slobode i sigurnosti

Od 23. siječnja počinje screening za poglavlje pravde, slobode i sigurnosti

PRVA, eksplanatorna, faza analitičkog pregleda (screeninga) za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost (Poglavlje 24) održat će se od 23. do 25. siječnja 2006. godine u Bruxellesu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Članovima Pregovaračke skupine tijekom tri dana predstavnici Europske komisije predstavit će pravnu stečevinu u ovom poglavlju.

Prvog dana eksplanatornog screeninga, predstavnici Europske komisije detaljno će objasniti pravnu stečevinu za područje azila, migracija, pravosudne suradnje u građanskim stvarima, uključujući i suradnju u području droga, te carinsku suradnju.

Policijska suradnja i borba protiv organiziranog kriminala, pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i borba protiv terorizma, na programu su drugog dana sastanka. Eksplanatorna faza analitičkog pregleda za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost završit će predstavljanjem opsežnog područja schengenske pravne stečevine i implementacijskih mehanizama, vanjskih granica te viza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga, bilateralna, faza screeninga za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost odvijat će se od 21. do 23. veljače 2006. godine u Bruxellesu, kada će članovi Pregovaračke skupine prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.

Analitički pregled pravne stečevine priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s ciljem da se države kandidatkinje upoznaju s pravnom stečevinom Europske unije i pripreme za članstvo.

Screening također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara