od 893 obustavljena postupka za ratni zločin 249 obustava lani

Podatak o 249 obustavljenih postupaka za ratni zločin, što ga je aktualizirala ministrica pravosuđa, već je objavljen u izvješću o radu Državnog odvjetništva za prošlu godinu, doznaje se danas u tom pravosudnom tijelu.

Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović taj je podatak iznijela u ponedjeljak za službenog posjeta Beogradu, a izvješće o radu Državnog odvjetništva podržao je Sabor na posljednjoj sjednici u listopadu.

Državno odvjetništvo ne vodi evidenciju kaznenih postupaka po nacionalnosti okrivljenika. Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, najveći broj istraga i optužnica za ratni zločin odnosi se na hrvatske državljane srpske nacionalnosti.

Od ukupno 3.181 pokrenuta kaznena postupka za ratni zločin tijekom desetak proteklih godina obustavljena su ukupno 893 postupka. Tako velik ukupni broj obustava posljedica je primjene Zakona o oprostu sredinom devedesetih godina.

Istraga je lani obustavljena protiv 249 osoba osumnjičenih za ratni zločin, a godinu dana ranije za 65 osoba", stoji u Izvješću. Broj obustava lani je povećan nakon naputka glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića županijskim državnim odvjetništvima. U naputku je stajalo da se svi procesuirani predmeti u koordinaciji s policijom trebaju preispitati, osobito oni s velikim brojem okrivljenih osoba za kojima su raspisane tjeralice.

Državno je odvjetništvo zauzelo stajalište da se u svim predmetima u kojima su ranijih godina pokrenuti istražni postupci ili podignuti optužni akti preispitaju sve državnoodvjetničke odluke.

Odvjetništvo, naime, drži da su u doba Domovinskoga rata i neposredno nakon njega, na temelju nedovoljno obrađenih kaznenih prijava, olako pokrenute istrage, a da su na temelju nedovoljnih dokaza podizane optužnice. Osim toga suđenja su se provodila u odsutnosti okrivljenika jer su "interesi vremena nalagali takvo postupanje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni državni odvjetnik je također dao uputu županijskim državnim odvjetništvima da ubuduće ne daju inicijativu za suđenje u odsutnosti okrivljenika, osim u "iznimnim situacijama" i to samo po njegovom odobrenju.

U Državnom odvjetništvu takovu uputu drže "razumnom i prihvatljivom". U slučaju uhićenja okrivljenika pravomoćno okončani postupci u njegovoj odsutnosti se, naime, "ionako praktično uvijek ponavljaju". Po njihovoj ocjeni suđenja u odsutnosti okrivljenika bila su "nepotrebno gubljenje vremena i sredstava".

Od više od tri tisuće pokrenutih postupaka u njih 459 istraga još traje, a u prekidu ih je 457. U proteklih deset godina za ratni zločin optuženo je 1373 osoba, osuđeno je 595 osoba, 548 je još bez osude, dok ih je 230 oslobođeno.

Najviše je istraga pokrenuto ali i obustavljeno na području bjelovarskog tužiteljstva. Pokrenuta su 622 postupka i sve su istrage dovršene, 12 ih je u prekidu, a 342 postupka su obustavljena. Od 268 optuženih 250 ih je još bez presude, osam je osuđeno, a 10 oslobođeno.

Slijedi osječko tužiteljstvo s 592 pokrenuta postupka, 44 istrage u tijeku, 26 prekida i 195 obustava. Optuženih je bilo 327. Od toga broja, po 103 ih je još bez presude ili je osuđeno , a 121 je oslobođen.

Na vukovarskom području pokrenuto je 469 postupaka, na sisačkom 371, zadarskom 219, dubrovačkom 210, u ostalih pet županija više od 100, a na području Zagreba, Varaždina, Pule i Rijeke manje od 10.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara