Od danas besplatan pomorski prijevoz za učenike, studente, umirovljenike i starije

OD DANAS je besplatan pomorski prijevoz za učenike, studente, umirovljenike i osobe starije od 65 godina koji imaju prebivalište na otocima, priopćilo je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva.

Kako bi se osigurao besplatan prijevoz tih ljudi, Ministarstvo je počelo subvencionirati javni pomorski prijevoz.

Subvencioniranjem je obuhvaćeno 48 veza javnoga pomorskog prijevoza, koje povezuju 43 otoka s kopnom i otoke međusobno. Ako se tome dodaju i tri otoka koja su mostom povezana s kopnom, manje od deset stanovnika koji žive na tri otoka (Kornati, Male Srakane i Sveti Andrija) nisu svakodnevno povezani javnim pomorskim vezama, od ukupno 130 tisuća otočana, računajući i poluotok Pelješac, stoji u priopćenju.

S tom su svrhom potpisani predugovori s 11 brodara, a očekuje se da će se u subvencioniranje javnoga pomorskog prijevoza uložiti od 14 do 15 milijuna kuna na godinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Radimir Čačić danas je u Dubrovniku istaknuo važnost tog projekta, čime je osigurana primjena odredbe Zakona o otocima prema kojoj pravo na besplatan pomorski prijevoz imaju učenici, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina, koji imaju prebivalište na otoku.

Također je na konferenciji za novinare izvijestio da je Ministarstvo u projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednje tri godine uložilo 264 milijuna kuna.

Dodao je kako će se u projekte vezane uz školstvo u sljedećem razdoblju uložiti 76 milijuna kuna, a za izgradnju kanalizacijskih sustava u Trpnju, Orebiću, Korčuli i Veloj Luci 50 milijuna kuna.

Čačić je danas otvorio vodovod u šipanskoj luci, na otoku Šipanu, vrijedan 18 milijuna 650 tisuća kuna, te je najavio nastavak radova na sanaciji, rekonstrukciji i dogradnji plivačkog bazena u Dubrovniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara